Chomutov: Daň z nemovitosti se zatím snižovat nebude

26.06.2015 6:30

Zastupitelé neschválili snížení daně z nemovitosti. Město k tomu vedly ekonomické důvody.

Chomutov: Daň z nemovitosti se zatím snižovat nebude
Foto: chomutov-mesto.cz
Popisek: Chomutovské náměstí

Z daně z nemovitosti se nyní dotuje daň za odpady. Jsou to spojené nádoby, pokud by vypadly příjmy z daně z nemovitosti, občané by museli zaplatit více za odpady. Pro vícečlennou domácnost by to mohlo naopak znamenat vyšší roční výdaje. Nyní město dotuje daň z odpadu každému občanovi částkou 341 korun. Takto to bylo odhlasováno zastupitelstvem v minulém volební období a toto usnesení stále platí.

Dalším důvodem je nižší příjem z daní vybíraných státem, již nyní je tam výpadek 18 milionů korun. Dalším významným rizikem a neznámou jsou pokuty a vracení dotací za starší dotační projekty. Tam mohou být výdaje v řádech desítek milionů korun, jejich výše je nyní nepředvídatelná. Město dále splácí více než 400 milionový úvěr.
Omezení těchto příjmů by se rovnalo omezení investic do oprav chodníků a silnic, které jsou placeny právě z fondu, kam jdou peníze z daně z nemovitosti.

„Bohužel musíme dělat i nepopulární rozhodnutí. Daňové zatížení majitelů nemovitostí rádi snížíme v situaci, kdy si budeme jistí, že městský rozpočet neohrožují další pokuty za eurodotační výběrová řízení z minulosti,“ řekl k tomu primátor města Daniel Černý a dodal, že chyby při výběrů dodavatelů staveb a služeb na Zadních Vinohradech mohou město stát na pokutách až desítky milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

22:28 Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

Experti na školství vyrazili za inspirací do holandských škol. Třicet osm zástupců škol z celého Čes…