Chomutov: Energetici lákají do svých řad mladou středoškolskou krev

15.03.2018 10:47

Energetici ze Skupiny ČEZ, respektive z ČEZ Distribuce opět lákají do svých řad středoškoláky coby praktikanty. Letos poprvé tak za nimi zavítali do Chomutova.

Chomutov: Energetici lákají do svých řad mladou středoškolskou krev
Foto: chomutov-mesto.cz
Popisek: Chomutovské náměstí

Rozloha zásobovacího území cca 53 tis. km2; délka vedení přes 160 tis. km; přes 57 tis. transformačních stanic; více než 230 rozvoden; přes 3,5 mil. kusů neprůběhových elektroměrů či 4 450 zaměstnanců. Nejen výše uvedené, ale například i zajímavosti z každodenního pracovního nasazení techniků a montérů v terénu a co se od nich očekává, pokud by nastoupili na praktikantské místo u společnosti ČEZ Distribuce, se ve středu 14. dubna dozvěděli studenti elektrooborů ze SPŠ a VOŠ v Chomutově, partnerské školy Skupiny ČEZ.

Nebylo to přitom poprvé, a zdaleka ani naposledy, co energetici zavítali mezi středoškoláky. Zatímco vloni směřovali jejich první jarní kroky do SPŠ Stříbrníky v Ústí nad Labem a následně do Střední školy technické v Mostě, letos vyrazili o něco dříve do Chomutova. „Podpoře technického vzdělávání se věnujeme více než dvacet let, přičemž se snažíme zaměřovat na konkrétní odborné školy. Proto tým složený ze specialistů útvaru Strategický nábor a odborníků z ČEZ Distribuce navštěvuje vybrané partnerské střední školy, kde prezentuje nabídku pracovních míst žákům posledních ročníků učebního oboru Elektrikář - silnoproud a maturitního oboru Elektrotechnik. Těm se tak nabízí šance získat práci a potřebnou kvalifikaci pro složení zkoušky podle § 6 vyhlášky č. 50/1978 Sb. pro samostatný výkon činnosti,“ říká Pavel Puff, manažer útvaru Strategický nábor Skupiny ČEZ. Podle něj ti praktikanti, kteří úspěšně ukončí celý adaptační program, se pak stanou stálými členy týmu elektromontérů a provozních elektrikářů ČEZ Distribuce.

Program pro praktikanty

Návštěvy středních odborných škol jsou součástí programu pro praktikanty, který vznikl s cílem náboru mladých lidí a řešení otázky obměny stávajících zaměstnanců, z nichž až 300 může v nejbližších letech odejít do starobního důchodu. Takzvaný generační problém se ovšem netýká jen společností sdružených ve Skupině ČEZ. Odborníků různých profesí a v přiměřeném věku je totiž v celé republice nedostatek. „Budoucnost energetiky směřuje k decentralizaci výroby a s tím souvisejí podstatné změny ve fungování distribučních sítí. Proto potřebujeme mladé schopné lidi s inovativním myšlením,“ dodal k tomu za ČEZ Distribuci Karel Kohout, ředitel úseku Provoz.

Hlavní výhodou programu je možnost nastoupit bez jakékoliv praxe. Rovněž to, že praktikant má přiděleného zkušeného kolegu, který mu v průběhu celého programu pomáhá. „Během dvouletého zácviku se praktikanti seznámí s podmínkami práce na distribučním zařízení, lokalitou a jednotlivými činnostmi, které ČEZ Distribuce zajišťuje. V průběhu adaptace jim však nejsou upřeny benefity zaměstnanců, jako jsou pět týdnů dovolené či příspěvky na sportovní aktivity a podobně,“ uzavírá Karel Kohout výčtem některých výhod.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…