Chomutov: Socha sv. Barbory s novou hlavou dohlíží na koně

16.09.2017 21:18

Socha svaté Barbory po restaurování dál dohlíží na koňské pastviny u statku v Podkrušnohorském zooparku. Město do obnovy sochy investovalo 275 tisíc korun.

Chomutov: Socha sv. Barbory s novou hlavou dohlíží na koně
Foto: chomutov-mesto.cz
Popisek: Chomutovské náměstí

„Socha svaté Barbory je příkladem velkého cestovatele. Byla přemístěna třikrát a za posledních šedesát let byla velmi zkoušena. Dnes stojí před modříny u východní stěny statku obrácená čelem do koňských výběhů,“ říká architekt města Jaroslav Pachner. Restaurátoři soše vrátili hlavu i ruce. Plastické reliéfy na vysokém soklu obnovili a doplnili. Neforemný popraskaný kámen se opět proměnili do postavy mladé ženy Barbory a všechny její části zakonzervovali.

Staré farní zápisy kladou vznik sochy svaté Barbory do roku 1740. Hodnotná barokní plastika stávala původně u staré silnice mezi Chomutovem a Březencem. Podle původního umístění sousoší u březenecké silnice se mohlo jednat dar některého chomutovského měšťana. „Barokní sousoší s vysokým soklem ozdobeným výjevy ze života Panny Marie a dalších svatých se obracelo čelem k jihu. Sousoší je vytesáno z několika druhů hrubého zrnitého černovického pískovce. Jde tak asi o dílo některé kamenické dílny z Černovic,“ přibližuje historii sochy Pachner.

Po zahájení výstavby sídliště Březenecká na konci šedesátých let 20. století mělo dojít k úpravě trasy silnice a socha začala překážet. Naštěstí byla registrována jako kulturní památka a tudíž byla přesunuta na okraj lesa pod Strážištěm nad velké hrušňové sady. Mezi obnovenými sady zůstala otevřená jenom cesta, která umožňovala obyvatelům sídliště vstoupit do lesů, a na jejím konci byla usazena svatá Barbora s dalekým výhledem do kraje. „Na odlehlém místě se stala terčem vandalů. Byla poražena, Barbora přišla o hlavu a pískovcové prvky rozpadajícího sousoší sloužily jako ohrazení ohniště. Po úpravě statku bylo díky vedení Podkrušnohorského zooparku sousoší přemístěno v roce 1995 na současné místo,“ dokládá osud sochy architekt.

Svatá Barbora byla patronkou horníků a zprostředkovatelkou šťastné hodinky smrti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…