Chomutov je nejlepším městem pro byznys v Ústeckém kraji

03.10.2011 14:17

Kvalita veřejné správy a průzkum mezi podnikateli ukázaly, že Chomutov je nejlepším městem pro podnikání v Ústeckém kraji. Výzkum Město pro byznys se uskutečnil letos již počtvrté a město Chomutov v konkurenci šestnácti měst zvítězilo.

Chomutov je nejlepším městem pro byznys v Ústeckém kraji
Foto: chomutov-mesto.cz
Popisek: Chomutovské náměstí

Kromě první ceny získal Chomutov i speciální ocenění společnosti Eurovia za přínos veřejné správy a dále doklad o nejvyšší spokojenosti podnikatelů s místním podnikatelským prostředím. „Každé takto kladné hodnocení je vlastně sebepotvrzením, auditem, velkou inspirací, závazkem, ale také známkou kvality. Pokud je Chomutov dobrým místem pro podnikání, pak je dobrým místem i pro život," říká primátor města Jan Mareš.

Srovnávací výzkum hodnotí města na základě 50 kritérií z oblastí podnikatelského prostředí, lokality, podmínek pracovního trhu, přístupu veřejné správy, cenových podmínek a výzkumu mezi podnikateli. Ne všechna kritéria jsou samosprávou a magistrátem ovlivnitelná, ale Chomutov zvítězil především v těch, kde se projevuje zkvalitnění služeb města a jeho úřadu pro občany a podnikatele. „Jsme velmi silně proklientsky zaměřená radnice a dlouhodobě se snažíme zkvalitňovat naše služby. Ať už je to zjednodušením administrativy, objednáváním klientů, vyřešením záležitostí klienta na jednom místě či úrovní poskytovaných služeb," vysvětluje náměstek primátora Martin Klouda, který ocenění přebíral. Chomutov se velmi dobře umístil i například v testu elektronické komunikace.

Velký význam pro dobré umístění měly i investiční akce z prostředků EU. Ať už je to revitalizace sídlišť, výstavba sportovně kulturního areálu v místě bývalých kasáren za více než miliardu z EU a mnohé další. Zhodnocena je i podpora podnikání jak v oblasti průmyslových zón, tak i například zrušení poplatků za předzahrádky restaurací. „Nově uvažujeme o zvýhodnění majitelů domů při opravách fasád," představuje další vstřícný krok náměstek Klouda.

Město Chomutov je dlouhodobě výborně hodnoceno v oblasti hospodaření a za služby magistrátu. To potvrzují ceny republikové i evropské úrovně. V loňském roce to bylo druhé místo mezi nejlépe hospodařícími městy České republiky a dokonce i evropská cena za omezení byrokracie. „Cena týdeníku Ekonom Město pro byznys je pro nás nejen pochvalou, ale i vodítkem při dalším zkvalitňování služeb a podpory podnikatelů," uzavírá primátor Mareš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Chomutov-mesto.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Akvapark vznikne u Vltavy, město hledá soukromého investora

7:17 České Budějovice: Akvapark vznikne u Vltavy, město hledá soukromého investora

Město České Budějovice představilo jednoznačné plány k výstavbě akvaparku na levém břehu Vltavy, pob…