Chomutov pokračuje ve výkupu bytů. Chce nabídnout bydlení potřebným a vrátit klid starousedlíkům

12.01.2021 7:35

Chomutov bude znovu vykupovat byty v osobním vlastnictví a rozšiřovat tak svůj bytový fond. K systémovému výkupů bytů od jednotlivých vlastníků přistoupil Chomutov jako první město v ČR už na jaře roku 2019. Díky dotačním prostředkům vykoupil 14 bytových jednotek, převážně v sídlištních lokalitách zatížených negativními jevy obchodu s chudobou.

Chomutov pokračuje ve výkupu bytů. Chce nabídnout bydlení potřebným a vrátit klid starousedlíkům
Foto: chomutov-mesto.cz
Popisek: Chomutovské náměstí

V letošním roce chce město podle stejných podmínek spustit druhou vlnu výkupů. Využije k tomu dotaci ve výši takřka 6 milionů korun prostřednictvím Integrované územní investice Ústecko-chomutovské aglomerace. „Náš nápad s výkupem jednotlivých bytů byl pozitivně hodnocen odborníky a v rámci sdílení dobré praxe jsme městům dáváni za vzor. Jsem tedy rád, že i v současné ekonomicky složité době máme možnost získat dotaci na pokračování v úspěšném projektu,” řekl náměstek primátora pro rozvoj a investice David Dinda.

Město může vykoupit pouze byty v osobním vlastnictví, které jsou ihned obyvatelné. Součástí prodávané bytové jednotky tedy musí být základní vybavení bytu jako je kuchyňská linka s varnou deskou a troubou, toaleta, sprcha nebo vana, umyvadlo. Nemovitost nesmí být zatížena žádným dluhem a může se nacházet v jakékoliv části města s výjimkou sídliště Kamenná a okolí Okresního soudu (v těchto lokalitách není možné podle dotačních pravidel výkup uskutečnit). Kupní cena za nemovitost bude stanovena dle obvyklé kupní ceny v místě a čase prodeje, nejvýše však za cenu znaleckého posudku.

Vykoupené byty, podpořené z Integrovaného regionálního operačního programu, přejdou do správy města a budou nabídnuty novým nájemníkům. Ti musí především dodržovat řádnou úhradu nájemného a další pravidla stanovená nájemní smlouvou. „I nadále se primárně chceme zaměřovat na matky samoživitelky, seniory a mladistvé, kteří opustili dětský domov,“ uvedl náměstek primátora pro sociální oblast Milan Märc.

Chomutov chce postupným výkupem bytů získat pod kontrolu větší část bytového fondu v oblastech zatížených spekulanty s nemovitostmi a částečně tak vrátit ztracený komfort bydlení dlouholetým vlastníkům a nájemníkům.

Více informací o podmínkách výkupu nemovitostí najdete na www.vykupbytuchomutov.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…