Chomutov získal z OPZ téměř 70 milionů, od ledna rozšíří nabídku sociálních služeb

30.11.2017 19:47

Chomutovští budou mít od ledna k dispozici nové či rozšířené sociální služby. Například nové byty na půl cesty pro děti z dětských domovů, nízkoprahový klub pro mládež nebo rozšířené dluhové poradenství. Město a další partnerské organizace na ně získaly téměř 70 milionů korun z Operačního programu Zaměstnanost (OPZ).

Chomutov získal z OPZ téměř 70 milionů, od ledna rozšíří nabídku sociálních služeb
Foto: chomutov-mesto.cz
Popisek: Chomutovské náměstí

„S podporou Agentury pro sociální začleňování podalo město a spolupracující organizace celkem osm úspěšných žádostí o dotace, které během následujících tří let zajistí v Chomutově rozšířenou nabídku sociálních služeb a přinesou nová pracovní místa,“ vysvětlil náměstek Statutárního města Chomutov Mgr. Jan Mareš, MBA.

Na rok 2018 připravuje město do OPZ ještě další vlnu projektů. „V takzvaně uzavřené výzvě, do které můžeme vstoupit prostřednictvím Koordinovaného přístupu k sociálně vyloučeným lokalitám, chceme podat další tři projekty za zhruba 30 milionů korun. Ty jsou spojeny s investičními záměry, na které budeme čerpat prostředky z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). Prostě v tomto směru nespíme a nezahálíme,“ doplnil s úsměvem náměstek primátora Jan Mareš.

Pozitivně hodnotí přístup města ke komplexnímu řešení sociálních problémů i lokální konzultantka Agentury pro sociální začleňování Mgr. Kamila Zinčenková: „Nové kapacity sociálních služeb reflektují situaci města, kterou jsme během spolupráce detailně zmapovali. Jako jeden z největších přínosů pro město vnímám výrazné rozšíření dluhové poradny, která nabízí své služby obyvatelům Chomutova zdarma. V Chomutově se potýká s exekucemi více než 8,5 tisíce osob, což představuje téměř 21% obyvatel města nad 15 let. Celkový počet exekucí v Chomutově je pak téměř 46.000, to jsou alarmující čísla. A přitom právě exekuce jsou největší překážkou v zaměstnávání dlouhodobě nezaměstnaných lidí.“

Rozšíření dluhové poradny příspěvkové organizace Sociální služby Chomutov, která úspěšně poskytuje zájemcům i pomoc při oddlužení, vítá i náměstek města Jan Mareš: „Z dlouhodobého hlediska jde o velmi pozitivní krok, který můžeme pro řadu občanů udělat. Život se neskládá jen z radostí. A pokud můžeme nabídnout pomocnou roku, vytváříme vzájemně dobrý vztah. Vylepšení životní úrovně tak pomáhá prosperitě celého regionu.“

Mezi zcela nové sociální služby, které budou poskytovat neziskové organizace působící na území města, patří mimo jiné již zmiňované byty na půl cesty pro děti opouštějící dětské domovy nebo nízkoprahový klub pro děti a mládež na sídlišti Zahradní. Dále dojde např. k rozšíření poradenských služeb pro rodiče a blízké osob závislých a osob abstinujících.

Více informací o Agentuře a jejím působení v sociálně vyloučených lokalitách najdete na www.socialni-zaclenovani.cz a www.facebook.com/agenturaprosocialnizaclenovani.

Více informací o Chomutovu najdete na https://www.chomutov-mesto.cz/ a https://www.facebook.com/mestochomutov/

Agentura pro sociální začleňování je jedním z odborů Sekce pro lidská práva Úřadu vlády ČR. Zajišťuje podporu obcím v procesu sociální integrace tím, že jim pomáhá při mapování a detailním poznávání problémů sociálně vyloučených lokalit a jejich obyvatel, při přípravě a nastavování dlouhodobějších procesů pro jejich řešení a při získávání financí na tyto postupy. Posláním Agentury je propojovat klíčové aktéry na místní úrovni tak, aby spolupracovaly při sociálním začleňování. Podporuje nadresortní přístup a propojování působení veřejné správy a neziskového sektoru. Agentura funguje od roku 2008.

Koordinovaný přístup k sociálně vyloučeným lokalitám (KPSVL) je nástrojem pomoci městům, obcím a svazkům obcí při sociálním začleňování sociálně vyloučených obyvatel z prostředků Evropských strukturálních a investičních fondů (ESIF) za místní podpory Agentury pro sociální začleňování. V rámci tohoto přístupu mohou města a obce koordinovaně čerpat prostředky ze tří operačních programů. Podmínkou čerpání je vypracování strategického plánu sociálního začleňování, který obcím a městům Agentura pomáhá zpracovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc vydává svou první bankovku, slavit bude i koncertem a přehlídkou kinematografie

10:23 Olomouc vydává svou první bankovku, slavit bude i koncertem a přehlídkou kinematografie

Hudbou, filmy, workshopy a diskusemi, ale také úplně prvním vydáním sběratelské eurobankovky oslaví …