Chrudim: Městská sbírka obrazů se rozrůstá

21.04.2014 8:26

Chrudimská městská sbírka se minulý týden rozrostla o další obraz. V rámci akce nazvané Tři vandalové zavěsil stejnojmenný obraz v kavárně V Galerii sám autor poslední výstavy Lukáš Miffek.

Chrudim: Městská sbírka obrazů se rozrůstá
Foto: chrudim.eu
Popisek: Chrudim

Samotný projekt Výstavní síně v Chrudimi pokračuje letos již pátým rokem, od začátku projektu spolupracuje město Chrudim na výstavním programu s kurátorkou a historičkou umění Kateřinou Tučkovou.

„Stále platnou koncepci Výstavní síně Chrudim jsme zahájili v roce 2010 se záměrem pořádat kvalitní výstavní projekty, které budou zaměřeny především na současné výtvarné umění mladší a střední generace. Připojili jsme se tak k městům, která chtějí v rámci svých aktivit klást důraz i na podporu kultury a současného umění,“ říká místostarosta města Chrudim Jan Čechlovský.

Součástí projektu výstav je sbírka, kterou založilo město Chrudim rovněž v roce 2010 a začalo do ní pořizovat obrazy některých vystavujících umělců. „Založením sbírky současného umění město fakticky navazuje na tradice, protože sbírkotvorná činnost k městům patřila a patří dosud. Jsme navíc přesvědčeni, že na tomto počinu město netratí, ale naopak zakládá budoucí investici,“ dodává místostarosta Jan Čechlovský.

Mezi autory, jejichž obrazy město Chrudim zakoupilo, lze najít řadu známých a ceněných jmen. Jeden z obrazů zmiňovaného Lukáše Miffka již dříve zakoupila Národní galerie, v Národní galerii ale najdete i obrazy Jana Gemrota, Markéty Urbanové nebo Jaroslava Valečky. Další obrazy těchto i dalších autorů pořídila řada galerií u nás i v zahraničí a jsou i součástí soukromých sbírek.

„Ke všem autorům, jejichž díla jsou v chrudimské sbírce zastoupena, mohu říci, že jsou to nejprogresivnější představitelé současné mladé malířské scény. Svá díla navíc městu Chrudim často poskytli za zlomek tržní ceny,“ konstatuje kurátorka Kateřina Tučková.

Příklady některých autorů:

JAROSLAV VALEČKA patří k nejceněnějším současným autorům - jak na aukčních trzích, tak i v odborném provozu. Jeho práce zakoupila Národní galerie v Praze, která vlastní díla Kometa (2010) a Světlice (2011). Ministerstvo zahraničních věcí má od něj Smuteční pochod (2000), Galerie Klatovy Klenová má ve sbírce obraz Závrať (2012), Alšova Jihočeská galerie na Hluboké obrazy Klášter (2009) a Červený posed (2010), Rabasova galerie v Rakovníku zakoupila obraz Slepice (2008), GMU Roudnice Vlajky (2007), německý Festung Koenigstein má malbu Půlměsíc (2010), Credit Mutuel de Bretagne má Altán (2008), Moře (2008) a Mraky (2008). Ceny a prestižní stipendia viz. www.valecka.eu

JAN GEMROT má ve sbírce Národní galerie dílo Face to face (2011). Jeho diplomový cyklus je ve sbírce prestižní galerie Dvorak Sec Gallery, zastoupen je v soukromých sbírkách v ČR, Německu, Francii nebo Anglii.

LUKÁŠ MIFFEK je autorem, od kterého Národní galerie zakoupila dílo Čerstvá zboží (2009).

MARKÉTA URBANOVÁ má v Národní galerii dílo Černá nevěsta (2010) - v Chrudimi je dílo ze stejného cyklu - a obraz Nalezenec (2010), protože byla finalistkou prestižní ceny Národní galerie "333". Alšova jihočeská galerie v Hluboké od ní zakoupila dílo Ve skříni (2010), zastoupena je v soukromých sbírkách v ČR, Německu, Rakousku.

IGOR GRIMMICH je zastoupen v Galerii Felixe Jeneweina v Kutné Hoře, která zakoupila tři malby v roce 2012. Je držitelem prestižní zahraniční ceny Europol Competition - jeho dílo Úsvit (2010) je v tamní sbírce v Haagu. 

KAREL BALCAR je finalistou projektu ARTLINK(at)SOTHEBYS, jeho díla vystavená v rámci tohoto projektu byla vydražena  v Chicagu, Tel Avivu a ve Vídni. Byl prezentován na mezinárodním veletrhu umění Art Cologne 2013 (jako jeden z mála českých umělců). 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: chrudim.eu

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Záchranná akce byla úspěšná

10:23 Prostějov: Záchranná akce byla úspěšná

V pátek 19. dubna proběhlo v katastrálním území obce Čechy pod Kosířem taktické cvičení složek integ…