Chrudim: Nové orientační desky na hřbitově U Kříže

03.06.2016 18:02

Ve středu 1. června byla na chrudimském hřbitově U Kříže odhalena orientační deska, která návštěvníkům přibližuje umístění hrobů významných osobností našeho regionu.

Chrudim: Nové orientační desky na hřbitově U Kříže
Foto: chrudim.eu
Popisek: Chrudim

Vznik desky iniciovala Historická a letopisecká komise města, jíž byly inspirací obdobné desky na pražských Olšanských hřbitovech. Úvodního slova se ujal předseda komise Pavel Kobetič. Připomněl historii hřbitova a promluvil o několika osobnostech, které jsou zde pochovány. Jedním z nich je např. JUDr. Karel Pippich, významný představitel regionálního kulturního, sportovního a politického života.

Na deskách poblíž kostela Povýšení sv. Kříže je možné nalézt kromě informací o zajímavých autorských uměleckých dílech (mj. Wiesnerova hrobka od Františka Schmoranze ml.) také informace o dalších chrudimských hřbitovech, včetně těch zaniklých.

„Většina návštěvníků hřbitova nemá představu, kolik osobností je tady pochováno – čestní občané města, starostové, poslanci, ministři, představitelé kulturního života,“ řekl starosta Petr Řezníček a dodal: „Určitě budeme usilovat o vznik podobné desky i na hřbitově U Václava“.

Město Chrudim od roku 2007 pečuje o několik hrobů prostřednictvím Technických služeb. Kromě již zmíněného doktora Pippicha jsou to hroby koncertní pěvkyně Marie Musilové, skladatele Aloise Hniličky, malíře Františka Müllera, starosty Františka Wagnera a dalších.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

kampaň

Kde máte důkaz, že jsou všichni mimo vás ,,Putinovi užiteční idioti“? Nešíříte náhodu dezinformace, proti kterým paradoxně tak bojujete? A myslíte, že touto negativní kampaní docílíte něčeho pozitivního, třeba zklidnění politické situace v zemi? To je takový problém vést kampaň tak, že budete prezen...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Studenti UMPRUM se budou podílet na oživení míst ve městě

10:28 Hradec Králové: Studenti UMPRUM se budou podílet na oživení míst ve městě

Řešení náplavek, veřejného prostoru na Ulrichově náměstí či jiných míst ve městě, to je nyní v rukou…