Chrudim má vlastní registr psů, usnadní dohledání jejich majitelů

01.07.2020 12:09

Město Chrudim nově zřídilo vlastní registr psů. Systém pod názvem ČIPES přinese výhody, jako je rychlejší návrat psa k majiteli, nižší zátěž pro městskou policii i útulek a v neposlední řadě bude celý proces šetrnější vůči psům samotným.

Chrudim má vlastní registr psů, usnadní dohledání jejich majitelů
Foto: chrudim.eu
Popisek: Chrudim

Majitelům psů z Chrudimi a blízkého okolí pak město nabízí možnost bezplatné registrace. Psi jsou registrováni na základě čísla čipu nebo tetování.

Povinnost označovat psy mikročipem platí na území České republiky od 1. ledna tohoto roku, legislativa však s povinným zápisem psů do jakéhokoli registru nepočítala. V ČR je pak provozováno hned několik soukromých databází a to přináší praktické problémy. Chrudimský registr dohledání majitele usnadní a zejména urychlí, naše městská policie bude mít do registru bezprostřední přístup.

Problém soukromých databází je ten, že celou proceduru navrácení psa majiteli značně prodlužuje a zpomaluje. Nejen kvůli ochraně osobních údajů nemají strážníci městské policie do těchto registrů přímý přístup, ale jen zprostředkovaný. Po pracovní době, o víkendech či svátcích se městská policie velmi často k potřebným údajům nedostane vůbec.

Zaběhnutý a městskou policií odchycený pes tak zbytečně putuje do útulku, úplně stejně zbytečně je stresován a strážníkům vše navíc přidělává práci ve chvíli, kdy mohou být zapotřebí jinde. Majitelé pak za psy také musí uhradit poplatek za přechodný pobyt v útulku.

Do Chrudimi se samozřejmě mohou zaběhnout i psi z okolních nejbližších obcí, do registru tak mohou zapsat svá zvířata i mimochrudimští.

Přístup k databázi najdou majitelé psů na internetových stránkách Městské policie Chrudim mpchrudim.cz, na stránkách města chrudim.eu a na webu Útulku Chrudim utulek-chrudim.cz, přímá adresa registru je ZDE.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Dvě pracovnice ze zlínských základních škol získaly ocenění

22:28 Zlín: Dvě pracovnice ze zlínských základních škol získaly ocenění

Jako každý rok ocenil Zlínský kraj pracovníky ve školství. Mezi patnácti oceněnými z celého kraje by…