Chrudimské CSSP slouží občanům města už 25 let

06.01.2018 14:30

Centrum sociálních služeb a pomoci Chrudim (CSSP) oslavilo v loňském roce 25. výročí svého založení. Původní myšlenka v roce 1992 byla ta, aby bylo o seniory v jejich stáří postaráno.

Chrudimské CSSP slouží občanům města už 25 let
Foto: chrudim.eu
Popisek: Chrudim

„V devadesátých letech neexistoval žádný systém, který by nastavil a sjednotil poskytování sociálních služeb, teprve zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, přinesl systémové nastavení péče o různé cílové skupiny osob,“ říká Miroslav Tejkl, místostarosta města zodpovědný za oblast sociálních služeb.

Chrudimské CSSP je unikátní tím, že v rámci jedné příspěvkové organizace poskytuje péči prostřednictvím pečovatelské služby, domácí zdravotní a ošetřovatelské péče, dvou denních stacionářů, tří domů s pečovatelskou službou, půjčovny kompenzačních pomůcek, Senior klubu a Klubíčka, které je klubem na podporu neformálně pečujících.

Pečovatelská služba má v současné době 200 klientů, u kterých zajistila v roce 2017 celkem 12 079 hodin péče. Tento časový údaj ovšem zahrnuje pouze základní úkony, do kterých se nepočítá např. rozvoz obědů, doprava, velké nákupy, dohledy nad podáním léků či dohledy na domech s pečovatelskou službou (to je péče, která se počítá na úkony, nikoli na čas). Za rok se klienti dočkali 38 375 rozvezených obědů. Péče je poskytována 24 hodin denně, včetně víkendů a svátků.

Služby CSSP se neustále rozvíjejí, postupně dochází např. k obnově automobilového parku, protože stará vozidla se stávají vzhledem k častým opravám a konci jejich životnosti příliš nákladnými.  V prvním čtvrtletí roku 2018 proběhne nákup jednoho malého vozidla a koncem loňského prosince radní města Chrudimi schválili nákup nového osobního vozidla Škoda Citigo – obě budou používána pro efektivnější přesuny pečovatelek v terénu. Během roku 2018 bude také pořízen velký dodávkový automobil, opatřený elektrickou zvedací plošinou, určený pro převoz imobilních klientů na vozíčku.

Středisko osobní hygieny v Soukenické ulici projde v lednu 2018 úpravou, během které tam bude instalována větší pohodlná vana a stropní zvedací zařízení pro přesun člověka z invalidního vozíku do vany, aby i lidé se sníženou pohyblivostí měli možnost použít vanu, nejenom sprchu či omývání na lůžku.

„Za zmínku stojí také nové elektrické zvedací zařízení, které se dá použít k manipulaci s klienty přímo v jejich bytech,“ dodává Marta Menšíková, ředitelka centra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústí nad Labem: Město připravuje aplikaci pro komunikaci s občany

16:29 Ústí nad Labem: Město připravuje aplikaci pro komunikaci s občany

Společnost Metropolnet zajistila veřejnou zakázku na pořízení mobilní aplikace, která bude sloužit k…