Cyklostezka po bývalé železniční trati propojuje Plzeň s Chrástem. Město připravuje stavbu další části

22.05.2024 19:06 | Tisková zpráva

Nový úsek stezky vedoucí z Bukovce do Chrástu na bývalé železniční trati z Plzně do Prahy se v úterý 21. května 2024 otevřel veřejnosti. Investorem stavby úseku cyklostezky dlouhého 4,8 kilometrů je Plzeňský kraj.

Cyklostezka po bývalé železniční trati propojuje Plzeň s Chrástem. Město připravuje stavbu další části
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Město Plzeň se na akci zatím podílelo vybudováním propojení cyklostezky s turistickými trasami, za které zaplatilo více než 2 miliony korun včetně DPH. A aktuálně připravuje stavbu trasy na zbývající části železnice, která na právě otevřený úsek naváže.

„Jsem rád, že město Plzeň a Plzeňský kraj táhnou za jeden provaz a dokáží spolupracovat na zlepšování kvality života v regionu. Konkrétně lokalita kolem Chlumu je turisticky atraktivní a napojení cyklostezek je jen jedním z mnoha projektů pro volnočasové vyžití, které v oblasti jak město, tak městský obvod připravují. Jsem přesvědčen, že se jedná o investice, jež tuto lokalitu v mnoha ohledech posunou ještě o kus dál,“ uvedl primátor Roman Zarzycký.

„Nyní je hotový 300 metrů dlouhý úsek v Chlumku, který spojuje tuto novou cyklostezku a stávající turistické trasy. Díky tomu mohou cyklisté i pěší lokalitu plně využít,“ řekl Aleš Tolar, náměstek primátora města Plzně pro oblast dopravy a životního prostředí.

Doplnil, že město v současné době rovněž připravuje přestavbu zbývajícího úseku opuštěné trati z Chlumku do Doubravky. Jedná se o část dlouhou 1,4 kilometru, přičemž bude využita celá šíře bývalého železničního náspu, kde vybuduje 6,5 metru širokou smíšenou stezku pro cyklisty i pěší. Ta povede už od portálu železničního tunelu.

„Očekáváme, že v nástupu na stezku bude velká koncentrace pěších, in-line bruslařů i cyklistů, proto chceme, aby měl na trati každý svůj prostor. Lidé se mohou těšit ale také na nová odpočinková místa s výhledem do krajiny,“ přiblížil náměstek s tím, že je hotová projekční příprava, aktuálně se koná soutěž na zhotovitele a čeká se na vydání stavebního povolení. „Odhadované náklady jsou kolem 20 milionů korun a pokud vše půjde podle plánu, se stavbou začneme ještě letos,“ informoval Aleš Tolar.

Město Plzeň se podle náměstka pro dopravu v současnosti zaměřuje na budování cyklostezek, které propojují město s okolními lokalitami. „Tyto stezky umožňují dojíždění za prací i za rekreací mimo město pohodlně a bezpečně bez kontaktu s auty,“ poznamenal. Kromě právě otevřené cyklostezky z Plzně do Chrástu byla loni otevřena cyklostezka z Plzně do Vejprnic, také probíhá výstavba úseku z Radobyčic do Útušic a připravuje se stezka z Malesic do Města Touškova.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Půlmaraton jako dvoudenní běžecký festival

20:27 Olomouc: Půlmaraton jako dvoudenní běžecký festival

S novými závody na kratší vzdálenosti a dalšími novinkami se letos představí Mattoni Půlmaraton Olom…