Další e-aukce na dodávky energií v Říčanech: Nízké ceny a férové podmínky pro všechny

10.12.2014 15:42

Elektřina, zemní plyn, mobilní volání. Základní potřeby, za které každá rodina ročně utratí nemalé peníze. A do března loňského roku mnozí z nás ani netušili, že i ceny těchto služeb můžeme nějak významně ovlivnit. Obyvatelé Říčan ale dokázali, že to jde. A letos v říjnu se v Říčanech uskutečnila první opakovaná aukce domácností, které soutěžili již téměř před dvěma lety. Potvrdila nízké ceny i princip sdružených aukcí.

Další e-aukce na dodávky energií v Říčanech: Nízké ceny a férové podmínky pro všechny
Foto: info.ricany.cz
Popisek: Říčany

Dne 30. října 2014 se uskutečnila první sdružená aukce, v níž domácnosti, které už jednou ušetřily začátkem loňského roku a uzavřely tak smlouvu na další dvouleté období s vítězným dodavatelem energií, znovu přesoutěžily své ceny i podmínky.

„Oproti cenám, které mají domácnosti nyní, tedy z první aukce, ušetří říčanští jen na elektřině dalších 420 tisíc korun. To je naprosto skvělý výsledek. Většina ze 169 domácností, které byly v říjnu zařazeny do opakované aukce, bude platit ještě méně než doteď,“ říká starosta Říčan Vladimír Kořen.

„Rodiny ušetří i na stálém měsíčním poplatku, který se běžně pohybuje od 50 do 80 korun měsíčně. V aukci se podařilo tento poplatek snížit na 25 korun,“ potvrzuje Jindřich Morávek, zástupce e-Aukční síně eCENTRE. Všechny domácnosti ušetřily v zemním plynu. V aukci neušetřilo pouze asi 10 domácností. I ty však mají možnost mít nižší ceny, než jsou nyní běžně dostupné na trhu.

Díky účasti v e-aukci mají domácnosti jistotu vysoutěžené výhodné ceny, jasně stanovené podmínky na další dvouleté období a opět zajištěný bezplatný servis. „Pro mnohé naše klienty je dnes už důležitější než jen samotná úspora právě zajištěný administrativně právní servis. Smlouvy u nás procházejí pečlivou kontrolou. Navíc jim celý proces spojený s výběrem nejvýhodnějších cen na trhu zajistíme i v dalších letech. A stále zdarma. To je pro mnohé rodiny velmi podstatné. Naším cílem je skutečně nejen zajišťovat úspory pro rodiny, ale hlavně pečovat o lidi, tedy dát jim potřebný servis,“ dodává Jindřich Morávek.

První e-aukce v Říčanech: Úspora takřka 8 milionů korun

Dne 13. 3. 2013 v 13.13 hodin odstartovala vůbec první elektronická aukce pro domácnosti v Říčanech, ve které se občané rozhodli spojit své síly a dosáhnout tak na nižší ceny energií. Město Říčany se stalo průkopníky nového trendu. Prostřednictvím elektronické aukce společnosti eCENTRE si obyvatelé vysoutěžili výrazně nižší ceny energií na další dva roky. E-aukce přinesla úsporu 16,5 % na elektřině a skoro 30 % na zemním plynu. Zapojilo se do přes 500 domácností, které daly dohromady objem poptávky 27 milionů korun.

Od té doby už více než 25 tisíc domácností napříč celou Českou republikou šetří tímto způsobem peníze v rodinných rozpočtech. „Od roku 2013 přes 95 % domácností ušetřilo více než 15 % oproti svým původním cenám. Samozřejmě se bavíme o soutěžitelné části energií,“ upřesňuje zástupce e-Aukční síně eCENTRE. V rodinných rozpočtech tak zůstává už přes 232 milionů korun. Pro průměrnou domácnost tak může úspora dělat i 5 tisíc korun ročně.

FAKTA

První aukce pro sdružené domácnosti ČR
Podařilo se sdružit 518 domácností, které do té doby za 2 roky utratily za energie
27 milionů korun (celkový objem poptávky).

Zemní plyn

Celkový objem do e-Aukce          17,120 milionů Kč
Dosažená úspora                          5,129 milionů Kč
Dosažená úspora v %                        29,96  %

Elektrická energie

Celkový objem do e-Aukce          10,386 milionů Kč
Dosažená úspora                           1,717 milionů Kč
Dosažená úspora v %                        16,50  %

Dosažená úspora celkem 6,846  milionů korun

Lidé díky aukcím narovnávají smluvní podmínky

„Původně jsme chtěli občanům hlavně pomoci snížit náklady. Ale v měřítku, v jakém sdružené aukce oslovily širokou veřejnost, nabývá tento trend úplně jiného významu. Občané Říčan totiž svým krokem odstartovali i nové myšlení. Lidé dnes mnohem více vnímají a často teprve zjišťují, za jakých podmínek by měli uzavírat smlouvy s dodavateli energií. Lidé vnímají, že mají na výběr. Že existuje možnost, jak získat nejen slušné ceny, ale i podmínky smlouvy. A to je mnohdy ještě důležitější, než samotná úspora,“ uvádí starosta města.

Sdružené aukce tak postupně narovnávají také smluvní podmínky. E-Aukční síň eCENTRE podmiňuje účast v aukci jasnými a férovými podmínkami. Klient má tak například jistotu, že mu vítězný dodavatel vzešlý z aukce nebude účtovat žádné skryté poplatky.

reklama

autor: .

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Nejvíce se líbila autobusová zastávka s magnoliemi, vyzdobily ji děti z Předmostí

10:28 Přerov: Nejvíce se líbila autobusová zastávka s magnoliemi, vyzdobily ji děti z Předmostí

Soutěž o nejoriginálnější jarní výzdobu autobusové zastávky zná svého vítěze. Letos kreativci vzdáva…