Děčín: Březiny čeká rekonstrukce

28.05.2016 20:15

Město se v nejbližší době pustí do revitalizace sídliště. Tamní obyvatele tak čekají omezení spojené se stavbou. První na řadu přijde prostor v okolí školy. Vedení města chce, aby práce kolem školy probíhaly v době letních prázdnin.

Děčín: Březiny čeká rekonstrukce
Foto: decin.cz
Popisek: Děčín

„Sídliště jsme několikrát navštívili. Podle mého názoru je zde situace zcela neúnosná a je potřeba ji co nejrychleji řešit. Vůbec se nedovedu představit, že by byl nutný rychlý zásah záchranných složek. Doprava je zde tak problematická, že by se pomoc k lidem vůbec nemusela dostat a to nemůžeme připustit,“ řekla Marie Blažková, primátorka města. Město se pro úpravu sídliště rozhodlo i přesto, že na revitalizaci nedostalo žádnou dotaci a veškeré finance tak půjdou z rozpočtu města.

„Předpokládáme, že práce se rozběhnou nejdéle koncem července. V tuto chvíli máme vybraného zhotovitele a pokud proběhnou všechny zákonné lhůty bez námitek budeme moci podepsat smlouvu,“ doplnila Marie Blažková. První změny se tak obyvatel sídliště dotknou zřejmě 1. července, kdy přestane fungovat hlídané parkoviště v sídlišti. Majitelé vozidel budou muset pro parkování využívat plochy za autobusovou zastávkou, která bude pro vozidla upravena.

Právě parkování je jedním z hlavních důvodů revitalizace sídliště. „Díky malému množství parkovacích ploch je velmi problematické v sídlišti zaparkovat. Vozidla stojí částečně na chodníku a v místech, kde zasahují do vozovky, a je prakticky nemožné do sídliště projet větší technikou,“ doplnila primátorka města. Tato nepříznivá situace značně komplikuje pohyb po sídlišti. Zaparkovaná auta brání ve výhledu i v chůzi po chodnících. „Je velký problém, pokud chcete po chodníku projet s kočárkem. Nejen, že jsou chodníky ve špatném stavu, ale jsou také z velké míry obsazeny zaparkovanými auty. Rádi bychom také více hracích ploch pro děti, v sídlišti je totiž pouze jedno dětské hřiště, které na kapacitu sídliště nestačí,“ řekl Jindřich Nováček, obyvatel Březin.

Revitalizace sídliště je rozdělena do tří etap. První etapa zahrnuje ulici Kosmonautů v okolí školy, druhá etapa zahrnuje zbytek ulice Kosmonautů a severní část sídliště. Třetí etapa řeší východní část. „Jsme si vědomi, že poloha sídliště a majetkové poměry neumožňují takové řešení, které by uvítali všichni obyvatelé. Přesto se budeme snažit zlepšit okolí domů co nejlépe,“ doplnila primátorka.

Realizaci úprav bude předcházet úprava ploch vhodných pro parkování pro dobu stavebních prací. Obyvatelé ulice Kosmonautů budou mít k dispozici odstavnou plochu za točnou MHD. „Podařilo se nám vyjednat, že základní škola uvolní některé své prostory, které budeme moci využít a tím získáme větší akční rádius pro realizaci revitalizace,“ řekl Jiří Anděl, náměstek primátor. Nové budou herní prvky pro děti, plochy pro tříděný a komunální odpad a místa pro bezpečné přecházení vozovky. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

22:05 Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

Pomoc s vyššími náklady při plánování prázdninových aktivit dětí. I to je jedním z cílů sociální pol…