Děčín: Kozí dráha stále jezdí každou prázdninovou neděli

10.08.2015 16:50

Každou neděli až do konce prázdnin si můžete užít jízdu na Kozí dráze. Vlak se z Děčína do Telnice a zpět vypravuje podle jízdního řádu celkem třikrát. Další dvě tematické jízdy se uskuteční v listopadu a prosinci.

Děčín: Kozí dráha stále jezdí každou prázdninovou neděli
Foto: Děčín-Kozí-dráha
Popisek: Děčín-Kozí-dráha

Trať dnes označovaná číslem 132 Děčín – Oldřichov u Duchcova byla otevřena 28. října 1871 jako součást Duchcov – podmokelské dráhy (Dux – Bodenbacher Eisenbahn, DBE), konkurenčního podniku starší dráhy Ústecko – teplické. Hlavním posláním železnice, spojující Chomutov s Podmokly (dnes čtvrť Děčína), byla doprava uhlí do labského přístavu a na klíčovou  Pražsko – drážďanskou železnici. Od počátku provozu trať sloužila i dopravě osobní. V Děčíně si dráha vybudovala vlastní nádraží, dnes nazývané jako Západní, z něhož přímo pokračuje vlečka do přístavu.Trať očekávání vlastníků nenaplnila.

Vzhledem k trasování obtížným kopcovitým podhorským terénem nebyla dráha v přepravě uhlí konkurenceschopná a výsadní postavení údolní trati Ústecko – teplické dráhy z Chomutova do Ústí nad Labem vůbec neohrozila. Už v roce 1884 byla zahájena jednání o spojení společnosti DBE s Pražsko – duchcovskou dráhou (Prager – Dux Eisenbahn, PDE), vlastnící mj. extrémně obtížnou horskou dráhu Most – Moldava. Nakonec obě spojené společnosti v roce 1892 vykoupil stát a trať z Děčína do Chomutova přes Osek byla začleněna do sítě Rakouských státních drah, kkStB. Tak začala dodnes trvající éra státu: nejprve rakouského, poté československého, následovaného německou říší, pak opět československého a nakonec až doposud českého.

Význam trati se za tu dobu výrazně posunul. Původně byla budována s parametry a vybavením hlavní dráhy (stanice, strážní domky apod.), ale charakter provozu se stále víc posouval směrem k místní dopravě, a to jak nákladní, tak i osobní. Regionální charakter nakonec zcela zastínil původní záměr projektu Duchcovsko – podmokelské dráhy. Už v meziválečném období byla osobní doprava jako na mnoha vedlejších tratích motorizována a místní význam si trať podržela dodnes. Poválečný rozmach povrchové těžby uhlí přinesl likvidaci úseku z Jirkova do Duchcova, ale dnešní Kozí dráha žila dál svým lokálkovým životem. Trasa Kozí dráhy Děčín – Oldřichov u Duchcova je dlouhá 43 km a leží na ní 7 mezilehlých dopraven a 10 zastávek. Olejové napojení do žst. Děčín hl. n. je řešeno komplikovaně úvratí přes Západní nádraží.

V roce 2007 byla osobní doprava na trati zastavena. Trať i její zařízení začaly rychle chátrat a podléhat zlodějům a vandalům. V roce 2013 došlo k obnovení dopravy na dílčím 21 km dlouhém úseku Děčín – Telnice. Znovuobnovení provozu na Kozí dráze společně zorganizovaly všechny obce na trati v čele se statutárním městem Děčín. Projekt byl realizován s finanční podporou Ústeckého kraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Sokolov: Strážníci a policisté chystají společnou preventivní akci, zaměřenou na správné parkování

19:06 Sokolov: Strážníci a policisté chystají společnou preventivní akci, zaměřenou na správné parkování

Špatně zaparkovaná auta. Problém, který strážníci i policisté musí v Sokolově řešit čím dál tím čast…