Děčín má vlastní platební kartu, lze s ní platit bezkontaktně za městskou dopravu i v obchodech

27.03.2017 11:30

Dopravní podnik města Děčína spouští revoluční novinky. Víceúčelová chytrá karta DPMD vyvinutá ve spolupráci s Českou spořitelnou a společností Visa umožní platit bezkontaktně jízdné a přiřazovat k ní časové kupóny i osobám bez bankovního účtu.

Děčín má vlastní platební kartu, lze s ní platit bezkontaktně za městskou dopravu i v obchodech
Foto: decin.cz
Popisek: Děčín

S předplacenou kartou je možné běžně platit také v obchodech a na internetu, nebo kdekoli, kde jsou platební karty akceptovány. Je navíc dostupná i ve formě pohodlného platebního náramku. Děčín tak patří mezi první evropská města s plně elektronizovaným jízdným. Víceúčelová karta DPMD je navíc technologicky připravena na budoucí spuštění pružného jízdného, které umožní vyhodnotit a propočítat jízdné tak, aby cestující vždy zaplatil tu nejlepší a cenově nejvýhodnější kombinaci jízdenek. "Zavedení této služby výrazně zlepší komfort pro cestující. Dovedu si představit, že tato karta bude sloužit například dětem pohybujícím se samostatně po městě. Jednoduše si nyní budou moci jak zaplatit jízdné v autobuse tak třeba i svačinu," řekla Marie Blažková, primátorka města.

Od dnešního dne mohou cestující v Děčíně platit za jízdné novou chytrou kartou DPMD. Vyvinul ji Dopravní podnik města Děčína ve spolupráci s Českou spořitelnou a společností Visa. S předplacenou kartou je možné běžně platit také v obchodech a na internetu.

V rámci České republiky jde o první projekt svého druhu, kdy lze předplacenou bankovní kartu využívat jako klasickou platební kartu a zároveň k ní přiřadit jízdné – jednorázové i ve formě časového kuponu. Plně bezkontaktní platby je možné provádět buď prostřednictvím nové karty, anebo alternativního platebního náramku. Dostupné jsou i lidem bez bankovního účtu. Víceúčelová chytrá karta DPMD výrazně urychlí odbavování cestujících a bude postupně nahrazovat původní a technologicky neudržitelné karty MAD.

„Cestující v Děčíně mají možnost odbavit se mnoha různými způsoby podle toho, co komu vyhovuje. Hotovostí, kartami integrovaného dopravního systému, bezkontaktními bankovními kartami a od dnešního dne také novou multifunkční kartou, která je dostupná i ve variantě praktického vodotěsného náramku. Novou chytrou kartu DPMD lze navíc ovládat i z pohodlí domova prostřednictvím e-shopu, a to jak dobití elektronické peněženky tak přiřazení kuponu, což původní systém neumožňoval. Do budoucna chceme prosadit stejnou výši jízdného při úhradě všemi typy bezkontaktních bankovních nebo dopravních karet akceptovaných našim systémem a rozšíření systému o další funkcionality,“ říká Ing. Bohumil Bárta, ředitel společnosti Dopravní podnik města Děčína, a.s.

„Víceúčelové platební karty, které budou moci využívat i lidé v Děčíně, výrazně usnadňují každodenní život a jejich užívání vede i k reálným úsporám. Představují další z řady ´chytrých´ technologií, které ve stále větší míře pronikají do našich měst a obcí. Jedná se nejen o platební systémy, ale také například o technologie umožňující efektivnější městské dopravní systémy, anebo optimalizaci svozu komunálního odpadu. Úlohou České spořitelny, která je tradičním partnerem měst a obcí, je být prostředníkem mezi městy (odběrateli chytrých řešení) a firmami (dodavateli chytrých řešení), který jim dokáže poradit s ekonomikou a finanční stránkou projektů, zajistit pro ně výhodné financování i poskytnout vybrané vlastní produkty,“ říká Michal Cádra, projektový manažer České spořitelny.

Česko i Děčín lídry v zavádění platebních inovací

Inovace v děčínské městské dopravě potvrzují, že bezkontaktní jízdné není výsadou jen velkých měst a evropských metropolí, ale je dobře využitelné i v menších městech. Budoucnost plateb i hrazení jízdného je v bezkontaktních transakcích a Česko patří v tomto ohledu mezi nejprogresivnější země Evropy.

„Česko je absolutním lídrem Evropy v bezkontaktním placení a podle dat z října 2016 u nás tvořily bezkontaktní platby 82 % ze všech transakcí. Náskok České republiky potvrzuje i fakt, že Děčín patří mezi první evropská města, kde lze platit za městskou dopravu plně bezkontaktně. V podobných projektech vidíme budoucnost nejen proto, že jsou pro cestující komfortní, ale především bezpečné,“ vysvětluje Marcel Gajdoš, regionální manažer Visa pro Česko a Slovensko.

Technologicky je navíc chytrá karta DPMD připravena i na takzvané pružné jízdné. Jedná se o inteligentní systém, který při placení umí vyhodnotit a propočítat jízdné tak, aby cestující vždy zaplatil tu nejlepší a cenově nejvýhodnější kombinaci jízdenek.

„Cestující nemusí u pružného jízdného znát tarif ani cenu jízdného předem. Při nástupu přiloží kartu a odbavovací systém pro něj spočítá optimální jízdné. Když cestující jezdí po městě celý den, nemusí vůbec nic počítat - pokud by součet denních plateb za jízdné měl překročit cenu 24hodinové jízdenky, systém naúčtuje pouze její cenu,“ vysvětluje budoucí využití karty Gajdoš.

O společnosti Visa Inc.

Visa Inc. (NYSE:V) je globální platební technologická společnost propojující zákazníky, obchodníky, finanční instituce a vlády ve více než 200 zemích a teritoriích světa, s rychlými, bezpečnými a spolehlivými elektronickými platbami. Společnost provozuje jednu z nejvyspělejších procesních sítí na světě – VisaNet – která dokáže zpracovat více než 65 000 transakcí za sekundu, se zabezpečením před podvody pro spotřebitele a zajištěním platby pro obchodníky. Visa není bankou, nevydává karty, neposkytuje úvěry ani nenastavuje sazby a poplatky pro spotřebitele. Inovace od společnosti Visa nicméně umožňují finančním institucím nabízet svým zákazníkům stále více možností: okamžité platby debetní kartou, používání předplacených karet nebo odložené placení pomocí kreditních produktů. Pro více informací navštivte www.visaeurope.com, blog Visa Vision (www.vision.visaeurope.com) a @VisaEuropeNews.

O společnosti Česká spořitelna, a.s.

Česká spořitelna, a.s. je největší banka v Česku. Její distribuční síť tvoří 556 poboček a 1642 bankomatů, díky nim je spořitelna nejdostupnější bankou v zemi. V mnoha segmentech, včetně komunálního financování, je lídrem trhu. Česká spořitelna přichystala pro města speciální balíček služeb „Smart City“. Chce pomáhat městům k realizaci investic do „chytrých“ řešení. Projekt „Smart City“ České spořitelny je zaměřen primárně na 132 měst s více než deseti tisíci obyvateli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…