Dějiny Brna – vychází první svazek

25.01.2012 10:40

Město Brno se dočkalo nového zpracování své bohaté historie. V těchto dnech vychází první svazek projektu Dějin Brna, který pojednává o přírodních poměrech, prehistorii a rané historii městského prostoru především na základě archeologických pramenů.

Dějiny Brna – vychází první svazek
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

Kniha obsahuje 570 stran textu, rejstříky archeologických lokalit, literatury a pramenů, množství mapových a výtvarných vyobrazení a bohatou barevnou fotografickou přílohu. Jedná se o první knihu z celkem sedmisvazkového připravovaného vydání.

Na celý projekt je městem Brnem vyhrazena částka ve výši maximálně 15 milionů korun. Současný stav vyčerpaných finančních prostředků je 1,4 milionu korun.

„Už bylo na čase, aby město Brno mělo svůj dějinný vývoj zaznamenaný a vyhotovený autory po roce 1989, neboť poslední dějiny vyšly v roce 1969 a 1973 a jsou samozřejmě poplatné době. Současné sedmisvazkové dílo je ucelený projekt, který přinese opravdu pensum informací o Brně jeho historii,“ uvedl primátor města Brna Roman Onderka.

„Archiv města Brna je význačným nositelem projektu sedmisvazkových Dějin Brna, které v současnosti jsou už na pultech obchodů. Celý projekt, na který přispělo město celkovou částkou patnáct milionů korun, je naplánován až do roku 2018, kdy by měl vyjít poslední svazek,“ řekl tajemník MMB Pavel Loutocký.

Letos bude vydán i druhý svazek

K vydání je v letošním roce připravován už i druhý svazek Dějin Brna, věnovaný středověku od přelomu 12. a 13. století do konce 15. století. V dalších letech, postupně do roku 2018, budou následovat třetí svazek zachycující osudy města v období stavovského státu a habsburského absolutismu v 16. až 18. století, čtvrtý svazek zaměřený na modernizující se průmyslové město v 19. století a pátý svazek věnovaný Brnu v období demokracií a diktatur 20. století. Komplexnější pohled na dějiny později připojených obcí přinese šestý svazek a sedmý svazek bude věnován soupisu uměleckých památek.

Více o první svazku

Publikaci, která vyšla v nákladu 3000 výtisků, je možno zakoupit v badatelně Archivu města Brna, Přední 2, Brno-Černovice, případně objednat tamtéž na fakturu či na dobírku. Cena svazku v Archivu města Brna je 540,-Kč. O prodej této knihy projevila již zájem i některá brněnská knihkupectví, kde bude prodejní cena samozřejmě rozdílná.

Kdo se podílí na zpracování publikace?

Sedmisvazkový projekt Dějin Brna zpracovaný kolektivem autorů z Historického ústavu Filozofické  fakulty Masarykovy univerzity, Archivu města Brna a Historického ústavu Akademie věd ČR i badateli z příbuzných oborů postupně vydá Archiv města Brna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Brno.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

13:05 Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

Plast je celosvětově nejvíce využívaný obalový materiál, stejně tak tvoří největší podíl tříděného o…