Dívčice: Léto v České Lhotě ukončilo gulášové klání

21.09.2020 16:59

Tento způsob léta, zdál se mi poněkud nešťastným. Slavná věta z pera Vladislava Vančury, jen v minulém čase, zřejmě nejlépe charakterizuje atmosféru sobotního Loučení s létem v České Lhotě, místní části Dívčic na Českobudějovicku.

Dívčice: Léto v České Lhotě ukončilo gulášové klání
Foto: blanet.cz
Popisek: Dívčice

Na stejném místě 30. května vítali léto a slavili Mezinárodní den dětí. Tehdy to byla vůbec první dívčická veřejná akce, uspořádaná po vypuknutí koronavirové pandemie, současně s tříměsíčním zpožděním odstartovala program letošního Oranžového roku v celém okolí Jaderné elektrárny Temelín. Nyní mají všichni obavy, že Loučení s létem v sobotu 19. září, může být současně loučením s akcemi Oranžového roku.

„V rouškách jsme tu byli koncem května a v rouškách jsme tady na doporučení hygieniků i dnes. A to přesto, že jde o venkovní akci s omezeným počtem účastníků. Možná, že je i na nějakou dobu i poslední,“ uvedl starosta Dívčic Miroslav Stulík.

Dívčičtí se v České Lhotě loučily s létem soutěží o nejlepší guláš. O zábavu pro děti se postarali profesionální hasiči z temelínské elektrárny, kteří přijeli i se svou technikou. Návsí se tak občas rozlehla siréna či prolétl proud vody, zatímco dospělí spokojeně diskutovali u vaření. K dispozici všichni měli obecní roušky a desinfekci.

„Soutěž má jednoduchá pravidla. Každý zúčastněný tým dostane maso a cibuli. Ostatní je na něm. Následně společně vybereme hodnotící porotu a ta nejlahodnější guláš,“ poznamenal Stulík. O titul krále gulášů se utkalo sedm smíšených týmů. Zlato si 19. září v České Lhotě vyvařila Tři prasátka, na stříbro dosáhli Havrani a na bronz Pat a Mat. Udělovala se i takzvaná bramborová medaile. Tu si za čtvrté místo vybojovaly Tři Grácie, v řecké mytologii Charitky, dcery nejvyššího boha Dia a Ókeanovny Eurynomé. Byly to bohyně půvabu a krásy. Tuto kategorii ovšem letos ve Lhotě nevypsali.

Dětským vrcholem dne byl jednoznačně moment, kdy hasiči z Temelína pokryli celou travnatou část návsi obrovskou hromadou koupelnové pěny, v níž děti na čas zcela zmizely. Nikdo se o ně ale bát nemusel, byly někde uvnitř.

Pod hlavičkou Oranžového roku, prostřednictvím kterého Skupina ČEZ podporuje sportovní, kulturní a společenské aktivity měst a obcí v sousedství temelínské elektrárny, se každoročně uskuteční zhruba pět stovek různých akcí. Třiatřicet sídel v jejím třináctikilometrovém okolí si v rámci jeho letošního 14. ročníku mezi sebe letos rozdělí celkem 10 miliónů korun. „Je nepochybné, že jde o důležitý zdroj příjmů, díky kterému je život obcí aktivnější a pestřejší,“ dodal Stulík.

Obec  Dívčice, která zahrnuje  místně odloučené části Dívčice ves  a Dívčice  nádraží, Zbudov, Novosedly, Českou  Lhotu a Dubenec, leží přibližně osmadvacet kilometrů severozápadně od Českých Budějovic a v současné době má zhruba 560 obyvatel. Nejvýznamnější akcí Dívčic v rámci programu Oranžového roku jsou tradiční Kubatovy slavnosti pořádané u pomníku rychtáře Jakuba Kubaty na Zbudovských Blatech. Na financování těchto oslav se vedle obce a temelínské elektrárny podílí také Jihočeský kraj, Svazek obcí Blata se sídlem v Pištíně a Místní akční skupina (MAS) Rozkvět.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…