Do Valašských Klobouk přijede v září Legiovlak

06.08.2018 6:32

Slavný Legiovlak, pojízdné stylové muzeum mapující anabázi ruských legií, přijede do města v termínu od 4. do 9. září a bude k dispozici jednak pro širokou veřejnost, ale i školy a školky.

Do Valašských Klobouk přijede v září Legiovlak
Foto: wikipedia
Popisek: Valašské Klobouky

Naše země si v letošním roce připomíná celou řadou akcí významné výročí 100 let, kdy vznikla samostatná Československá republika. Když se ohlédneme o 100 let zpět, uvidíme hlavní aktéry zahraničního i domácího odboje, kteří nasazovali to nejcennější, co měli, aby získali svobodu a samostatnost. Často vzpomínáme na odkaz našich čelních představitelů té doby, tedy prvního prezidenta Tomáše G. Masaryka, Edvarda Beneše a Milana Rastislava Štefánika. Byly to však také tisíce dobrovolníků, kteří pozvedli zbraně a nasazovali životy na světových bojištích za ideály a myšlenku svobodného státu. Československé legie byly úzce spjaty se sokolskou tradicí a my máme dnes, po 100 letech, tu čest vzpomínat na ně s hrdostí, neboť žijeme ve svobodném demokratickém státě, o kterém pro své rodiny a potomky usilovaly.

Abychom si československé legie připomenuli a důstojně jim vzdali hold, pracujeme na celé řadě projektů, které se týkají Valašskokloboucka a legií. V první řadě přijede do Valašských Klobouk slavný Legiovlak, pojízdné stylové muzeum mapující anabázi ruských legií. Vlak přijede do města v termínu od 4. do 9. září a bude k dispozici jednak pro širokou veřejnost, ale i školy a školky. První den, v úterý, se bude hrát i stylové loutkové divadlo pro nejmenší návštěvníky, takže naše muzeum je zaměřeno na všechny věkové kategorie. Zároveň je ve vlaku i databáze legionářů, kde si můžete vyhledat předky, kteří sloužili v legiích.

S tím souvisí také výzva, kterou tímto příspěvkem zveřejňuji. Hledáme informace a fotografie legionářů z Valašských Klobouk a okolních obcí, především bývalého soudního okresu. Jednak doplňujeme databázi o nové informace a fotografie (v databázi jsou pouze informace z vojenské služby a předválečné doby), jednak také chystáme publikaci o legionářích z Valašskokloboucka. Proto se obracím i na Vás, obyvatele Val. Klobouk a okolních obcí, kteří máte předka legionáře, zda byste nám mohli poskytnout fotografie, materiály či doplnit informace o Vašich příbuzných, sloužících v legii. V takovém případě mne můžete kontaktovat na emailu: miroslavmanas@seznam.cz nebo přijít s materiály až na Legiovlak.

Naším dalším úkolem jsou pietní akce a odhalování památníků či pamětních desek po celém Valašsku. Zároveň se s bratry legionáři z Valašského Meziříčí snažíme oživit místní Jednotu Československé obce legionářské ve Val. Meziříčí, kde budou členy i bratři z Valašskokloboucka. U nás na Valašsku žádná jednota dosud není, a přece dříve fungovala i v Kloboukách. Bohužel však oživit starý spolek je poměrně byrokraticky náročné a navíc nemáme dostatek akčních lidí, kteří by do toho šli. Tak se spojíme s kolegy z ValMezu a dáme dohromady pěknou valašskou jednotu. Pokud se nám to tedy povede. Moje snaha je, aby sláva čs. legií zapustila v našem městě pevné kořeny jako symbol naší státnosti a především, aby se nevytratila identita všech rodin, které měly legionáře doma. Aby se jejich oběti nezapomínaly, ba naopak připomínaly jako důkaz nezlomného ducha našich krajanů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

13:05 Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

Plast je celosvětově nejvíce využívaný obalový materiál, stejně tak tvoří největší podíl tříděného o…