Do hradeckých městských základních škol se hlásí 1136 prvňáčků

12.05.2021 10:38

Stejně jako v loňském roce probíhaly během dubna zápisy žáků do prvních tříd hradeckých základních škol pro nadcházející školní rok.

Do hradeckých městských základních škol se hlásí 1136 prvňáčků
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Zápisy se kvůli stále trvající pandemii konaly elektronicky, jen ve výjimečných případech mohli rodiče na zápis dorazit osobně. K zápisu se letos zaregistrovalo 1136 dětí, z nichž 168 požádalo o odklad školní docházky. Do lavic by první den v září mohlo usednout podobně jako v loňském roce více než devět stovek prvňáčků.

Přesné číslo, kolik dětí skutečně do první třídy nastoupí, však bude město znát až na konci září, změny mohou nastat ještě dodatečnými odklady nebo stěhováním. „Většinou se počty dětí, které do škol skutečně nastoupí, ještě o něco sníží. Zatím máme hlášených 1136 dětí, což je o pár desítek méně něž v loňském roce. Zároveň ale daleko menší počet žáků má zažádáno o odklad. S ohledem na tato čísla můžeme říct, že dětí, které usednou v září poprvé do školních lavic, bude zhruba tolik jako v předešlém školním roce. Plánujeme otevřít celkem 41 prvních tříd v sedmnácti základních školách zřizovaných městem,“ říká primátor města Alexandr Hrabálek.

U přijetí do prvních tříd městských základních škol mají primárně přednost děti, které patří do příslušného školského obvodu, pak děti, které mají v té konkrétní škole sourozence. „Našim městským školám se daří naplánovat kapacity míst v prvních třídách tak, aby byly uspokojeny požadavky rodičů dle jejich výběru a děti byly přijaté na základě zápisu. Stejně jako v loňském roce se nám i letos stalo, že jedna škola měla vyšší počet přihlášených dětí, než byla plánovaná kapacita prvních tříd, a muselo se přistoupit k losování,“ doplňuje primátor. Letos se losování konalo na ZŠ a MŠ Úprkova, v loňském roce to byla ZŠ SNP na Slezském Předměstí.

Město Hradec Králové zřizuje na svém území celkem 17 základních škol. V probíhajícím školním roce je v městských školách 41 prvních tříd s 918 žáky.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Do Divadelní restaurace se vracejí žáci na praxi

13:37 Prostějov: Do Divadelní restaurace se vracejí žáci na praxi

V Divadelní restauraci je opět živo. Počet návštěvníků stoupá a spolu s nimi se do restaurace vracej…