Dobruška: Nejlepší programátory má dobrušská průmyslovka

28.03.2019 9:15

V soutěži o nejlepší webovou aplikaci využívající otevřená data Královéhradeckého kraje zvítězil tým žáků Střední průmyslové školy elektrotechniky a informačních technologií v Dobrušce. Vytvořili aplikaci, pomocí které si uživatel může najít praktického lékaře či zubaře.

Dobruška: Nejlepší programátory má dobrušská průmyslovka
Foto: podkrkonosi.eu
Popisek: Náměstí F. L. Věka v Dobrušce

Prvního ročníku Hackathon Královéhradeckého kraje 2019 se zúčastnilo 13 týmů z celkem 8 středních škol Královéhradeckého kraje. Jejich úkolem bylo vytvořit webovou aplikaci, která využívá data zveřejněná na webových stránkách kraje.

„V našich datových skladech jsou kvanta zajímavých informací o kraji. Hodně z toho je přístupné pro strojové čtení jako takzvaná otevřená data přes krajský web. Lidé zde najdou například přehled středoškolských oborů, seznamy lékařských pohotovostí, informace o rozpočtu kraje, dokonce i seznam památných stromů. Soutěž hackathon umožňuje tyto data zajímavě kombinovat a uživatelsky zpřístupnit veřejnosti pomocí nově vzniklých aplikací,“ uvedl krajský radní a iniciátor soutěže Rudolf Cogan.

Nejlépe si s úkolem poradil tým ze Střední průmyslové školy elektrotechniky a informačních technologií v Dobrušce. Vytvořil aplikaci mediFinder, pomocí které si uživatel může najít praktického lékaře či zubaře pomocí klíčových slov a dalších specifikací. Uživatel si také může vytvořit vlastní seznam doktorů a zubařů a mít tak všechny informace na jednom místě.

Jako druhou nejlepší vyhodnotila odborná porota práci žáků Vyšší odborné školy a Střední průmyslové školy z Jičína, kteří se zaměřili na aplikaci sloužící pro rychlé přivolání pomoci s názvem AIZA – Aplikace integrované záchrany. Aplikace zobrazuje všechny výjezdové stanice IZS a na základě aktuální polohy uživatele je schopna najít nejbližší vybranou stanici a vypočítat k ní trasu. Vedle toho AIZA obsahuje tabulky se všemi potřebnými údaji k výjezdovým centrům, ve které lze vyhledávat. Jako bonus je v aplikaci přehled novinek v Královéhradeckém kraji.

Na bronzové příčce se umístili mladí programátoři Střední školy zemědělské a potravinářské Klatovy se svou aplikací Emergency, která zpracovává data o lékařských a zubařských pohotovostech v regionu. V aplikaci si uživatel může nastavit svou polohu a zvolit, zda hledá dětského lékaře nebo lékaře pro dospělé. Poté, co si lékaře nebo stomatologa vybere, ukáže se mu telefonní kontakt, otevírací hodiny ordinace a aplikace nabídne možnost navigace na dané místo.

Akce se konala pod záštitou náměstka ministra vnitra Jaroslava Strouhala a náměstkyně hejtmana Královéhradeckého kraje Martiny Berdychové. Spolupořadatelem byla Fakulta informatiky a managementu Univerzity Hradec Králové, hlavním partnerem hackathonu byla firma Unicorn a partnerem firma Ders.

Soutěže se zúčastnily týmy ze středních škol:

  • Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola, Jičín
  • Střední průmyslová škola, Trutnov
  • Střední škola a vyšší odborná škola aplikované kybernetiky s.r.o., Hradec Králové
  • Střední průmyslová škola elektrotechniky a informačních technologií, Dobruška
  • Gymnázium J. K. Tyla, Hradec Králové DELTA – střední škola informatiky a ekonomie, s.r.o. Pardubice
  • Střední škola informatiky a služeb, Dvůr Králové nad Labem
  • Střední škola zemědělská a potravinářská, Klatovy

Výsledky včetně prezentací vítězných prací naleznete ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…