Dokončena byla 1. etapa revitalizace veřejného prostranství IPRM Písek - zóna Portyč

26.06.2012 12:01

Město Písek dokončilo na konci května další část revitalizace veřejného prostranství na sídlišti Portyč. Předmětem úprav prostranství byla oblast ohraničená ulicemi Pražská, Dvořákova, Třebízského a řekou Otavou, včetně ulice Přemyslovy a vnitrobloků ohraničených okolními budovami.

Dokončena byla 1. etapa revitalizace veřejného prostranství IPRM Písek - zóna Portyč
Foto: Archiv
Popisek: Město Písek

Jednosměrné úseky komunikace jsou upraveny na šířku 3,5 m (minimální hodnota pro přístupovou komunikaci vozidel integrovaného záchranného systému) se šikmými parkovacími a odstavnými stáními. Obousměrné komunikace, o šířce 6,5 m, mají kolmá stání. Ze současných 193 stání narostl počet na 224, přičemž nedošlo k zásahu do vnitrobloků. V úsecích s nedostatkem zeleně jsou delší řady parkovacích míst přerušeny zelenými ostrůvky se stromy. Veškeré komunikace pro chodce jsou upraveny v šířce minimálně 1,5 m. Pro zklidnění dopravy jsou plochy křižovatek zvýšeny na úroveň chodníku, čímž je umožněn bezbariérový pohyb osob. V celém prostoru sídliště bude maximální rychlost vozidel omezena na 30km/h.

Kontejnery na komunální a tříděný odpad jsou umístěny v jednotných kontejneřištích tak, aby bylo v maximálně možné míře zamezeno nepořádku v těchto exponovaných místech.

Před objektem Platanu vznikla plocha s větším podílem zeleně a novou zastávkou pro hromadnou dopravu osob.

Řešení vnitrobloků je primárně určené pro odpočinek a volnočasové aktivity. Trasy pro chodce, dlážděné betonovou zámkovou dlažbou, jsou umístěny v osách přirozeného pohybu chodců. Rozšířením chodníku, vedoucího podél budov, na 2,5 m a přisazením zpevněné zatravněné plochy o šířce 1,5 m vzniknou nástupní plochy pro vozidla hasičského záchranného sboru. Ve vnitroblocích byla kompletně zrevitalizována zeleň, nově byly osety travnaté plochy a vysázeno vetší množství stromů a keřů. Bohužel kvůli nepříznivému průběhu zimy asi 20 stromů nezakořenilo. Tyto budou v rámci reklamačního řízení v průběhu letošního roku nahrazeny novými.

Stavební náklady na revitalizaci tohoto veřejného prostranství dosáhly částky 24,2 mil. Kč, 85% této částky je hrazeno z Integrovaného operačního programu, ostatní prostředky budou financovány z rozpočtu města. Strana 2 (celkem 2)

 

Město Písek dokončuje projekční přípravu 2. etapy revitalizace sídliště Portyč. Původně měly stavební práce této etapy začít již v letošním roce. Z důvodu rozšíření této etapy o pozemky naproti bývalým kasárnám bude výstavba 2. etapy zahájena na jaře 2013.

Ing. Petr Jelínek
Manažer IPRM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mesto-pisek.cz

MUDr. Ivan David, CSc. byl položen dotaz

Výkupné

Kolik by se mělo platit za jednoho nepřijatého migranta a komu? Kdo bude rozhodovat a kontrolovat komu a na co byly peníze přiděleny? A není tak trochu jak obchodovat s býlím masem?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Máme ocenění za nejlepší architekturu v historickém prostředí

22:28 Pardubice: Máme ocenění za nejlepší architekturu v historickém prostředí

Na začátku týdne byly oznámeny výsledky Ceny Klubu Za starou Prahu za novou stavbu v historickém pro…