Dokument mapuje sportování v Písku a plánuje jeho rozvoj

04.08.2018 10:37

Město Písek má od letošního června nový strategický dokument. Je jím Plán rozvoje sportu, jehož zpracování a postupné naplňování ukládá krajům a obcím v samostatné působnosti novela zákona o podpoře sportu.

Dokument mapuje sportování v Písku a plánuje jeho rozvoj
Foto: Archiv
Popisek: Město Písek

Dokument má 40 stran a jeho cílem je zmapování aktuálního stavu i možností provozování sportovních aktivit ve městě a díky stanoveným prioritám také postupné zlepšování podmínek pro aktivní vyžití obyvatel města.

„Zpracováním dokumentu byl pověřen náš odbor,“ říká Marie Cibulková, vedoucí odboru školství a kultury. „Členové sportovní komise připravili SWOT analýzu, ve které pojmenovali silné a slabé stránky sportu a sportování v Písku, příležitosti i rizika a dále navrhli přednostní témata k řešení v této oblasti. Další podklady jsme získali od zainteresovaných odborů městského úřadu, místních sportovních organizací, škol, píseckých městských služeb i Okresního sdružení České unie sportu Písek.“

Pro zapojení veřejnosti na tvorbě dokumentu byly vloni na podzim připraveny dvě verze elektronického dotazníku. Jedna pro děti a mládež do 15 let a druhá pro starší mládež a dospělé. „Do dotazníkového šetření se zapojilo celkem 1 210 respondentů,“ informuje Markéta Kolářová z odboru školství a kultury. Osloveny byly rovněž písecké sportovní organizace, které prostřednictvím připraveného formuláře poskytly zpracovatelkám dokumentu základní informace o své činnosti, včetně názorů na podmínky provozování sportu ve městě i problémů s nimiž se musejí potýkat.

„V říjnu 2017 byl koncept plánu veřejně projednán s občany města a zástupci sportovních organizací. Stěžejním bodem projednávání byla již zmíněná SWOT analýza a návrhy priorit a cílů. Všichni zúčastnění měli formou diskuse možnost se vyjádřit k tématu a prezentované podklady byly potom zveřejněny na webu města, aby se k oběma stěžejním bodům mohla vyjádřit i širší veřejnost,“ dodává Markéta Kolářová.

Finální dokument se zapracovanými podněty v květnu projednala sportovní komise. Materiál byl následně radou města schválen na dobu neurčitou s možností aktualizace. Radní budou pravidelně informováni o naplňování jeho cílů. „Schválené priority se zaměřují na organizovaný sport pro děti a mládež, rekreační sport pro všechny a sportovní infrastrukturu. Stranou nezůstal ani výkonnostní a vrcholový sport,“ říká Marie Cibulková.

Z dokumentu vyplývá, že nejsilnější stránkou píseckého sportu jsou lidé – trenéři a trenérky, dále široká nabídka sportovních aktivit pro děti a mládež a příznivé podmínky pro provozování sportu v přirozeném přírodním prostředí. Však také cyklistika patří v Písku k nejoblíbenějším sportovním aktivitám. Slabou stránkou je nízká podpora sportu ze strany soukromých subjektů, absence městské víceúčelové sportovní haly a také třeba nedostatek veřejně přístupných sportovišť.

Starostka Eva Vanžurová k tomu dodává: „Jako příležitost pro nadcházející období se jeví například výstavba sportovní haly v místě bývalých kasáren a vytvoření rekreačního areálu v Oldřichově, jak tomu byla nakloněna většina současných zastupitelů. Úloha sportu zejména v životě dětí a mládeže je velice důležitá a my, představitelé města, máme povinnost vytvářet občanům podmínky pro aktivní sportování a trávení volného času.“

Dokument Plán rozvoje sportu najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

13:37 Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

Již 34. ročník prestižního Mezinárodního pivního festivalu byl dnes zahájen na litoměřickém výstaviš…