Domažlice: Chodské slavnosti-Vavřinecká pouť začínají již v pátek

07.08.2022 19:45 | Tisková zpráva

68. ročník tradičního národopisného festivalu Chodské slavnosti-Vavřinecká pouť se bude v Domažlicích konat v termínu 12.- 14. srpna 2022.

Domažlice: Chodské slavnosti-Vavřinecká pouť začínají již v pátek
Foto: Domažlice.eu, oficiální web města
Popisek: Domažlice.

,,Snažili jsme se i letos připravit kvalitní program se vším, co k němu patří, doufám, že si každý přijde na své. Začínáme tradičně v pátek a končíme v neděli, času na vydechnutí příliš nebude,“ říká domažlický starosta Zdeněk Novák.

Téměř všechna vystoupení jsou naplánována na dvě hlavní pódia – u brány na náměstí Míru a v zahradě pod Chodským hradem. Třetí - u seniorského penzionu v ulici Prokopa Velikého - nabídne v sobotu od 10 hodin koncert nejmenší chodské dechovky Sedmihorka.

Prvním programem bude v pátek 12. srpna od 20 hodin hudební výlet napříč žánry s Petrem Bendem, jeho kapelou a cimbálovou muzikou Gromba.

Anketa

Líbí se vám kampaň, ve které SPOLU staví Babiše vedle Putina?

1%
97%
hlasovalo: 29283 lidí

V sobotu a neděli pak na návštěvníky čeká mnohadílná série vystoupení místních folklorních souborů, chodských muzikantů, dechových kapel i hostů. Těmi letos budou folklorní soubor Podjavořičan, mužský pěvecký sbor Kostice-Tvrdonice, Úsměv z Horní Břízy a Rokytí z Rokycan. Představí se i staropražská kapela Třehusk a moravská skupina Tempus hrající středověký rock.

Podrobný program vystoupení, mapu uzavírek a další servisní informace najdete ZDE.

Ikonickou postavou je domažlický ponocný procházející náměstí s halapartnou a lucernou. Během pouťového víkendu bude k vidění v sobotu ve 20, 21 a 22 hodin a v neděli ve 20 a 21 hodin.

Svatovavřinecká pouť se uskuteční na Vavřinečku nad Domažlicemi. Kostelík bude v sobotu a neděli otevřen od 9 do 15 hodin. Sobotní mši svatou bude celebrovat plzeňský biskup Mons. Tomáš Holub, nedělní farář u katedrály sv. Bartoloměje v Plzni P. Pavel Petrašovský. Obě začínají v 10 hodin. Poutníci mohou využít bezplatnou autobusovou linku, která pojede po trase vlakové nádraží Masarykova ul. (stanoviště č.5 - odjezd 8:40, 9:20 a 11:50), Havlíčkova ul. (8:45, 9:25, 11:55) a Vavřineček.
V opačném směru odjíždí autobus z Vavřinečku zpět do centra města a na nádraží v 9:00, 11:30 a 12:10.

Populární součástí Chodských slavností je staročeský jarmark. Stánkaři obsadí náměstí Míru, ulici Msgre B. Staška a také část Chodské ulice.

Pro sběratele a také pro všechny, kteří si chtějí uchovat na letošní Chodské slavnosti - Vavřineckou pouť památku, je i v letošním roce připravena pamětní medaile. Motivem je tentokrát kašna na domažlickém náměstí. Mince bude v prodeji v infocentru na Chodském náměstí.

Záchytná parkoviště pro motorizované návštěvníky budou k dispozici na příjezdech od Klatov, Draženova (Plzně) a u kostela U Svatých. Tato místa s centrem propojí mimořádná bezplatná autobusová linka, jezdící v půlhodinovém taktu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

19:27 Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

S velkým zájmem návštěvníků se setkala ornitologická vycházka pod vedením Ondřeje Ryšky z Jihomoravs…