Domažlice: Veřejnosti bylo představeno dokončené dílo na Baldově

07.07.2017 14:47

V den, kdy si připomínáme upálení mistra Jana Husa, se na Baldově u Domažlic konala neformální snídaně při příležitosti představení dokončeného pomníku na počest husitské bitvy u Domažlic z roku 1431.

Domažlice: Veřejnosti bylo představeno dokončené dílo na Baldově
Foto: domazlice.info
Popisek: Domažlice

V roce 2015 (14. srpna) byl na Baldově u Domažlic slavnostně odhalen pomník ve tvaru kalichu. Celá iniciativa dokončení pomníku, který začali naši předci budovat již v roce 1931, pochází od Společnosti pro vybudování pomníku na Baldově v jejímž čele je pan Miloš Novotný. Před 86 lety se ovšem na Baldově postavil pouze podstavec a ke stavbě samotného pomníku došlo právě až v roce 2015. Nyní bylo dílo kompletně dokončeno.

"Já se zmíním především o malém dobrodružství, které se tady odehrálo minulý týden, kdy sem byl vrácen původní základní kámen, který jsme v roce 2015 objevili v podstavci z roku 1931," vysvětlil v úvodu všem přítomným místostarosta Domažlic Stanislav Antoš a pokračoval: "Byla v něm nalezena schránka, uvnitř které byly listiny a různé dokumenty a přesto, že byla zaletovaná, byly listiny hodně poškozené. My jsme udělali kopie, přiložili jsme současné tiskoviny a zprávu a schránku dnes vrátíme do útrob základního kamene, který se stal součástí nového sezení u kalichu, jež tady dnes vlastně představujeme."

O nálezu schránky se vzkazem našich předků si můžete přečíst ZDE

Autorem v současné době kompletně dokončeného díla na Baldově je klatovský sochař Václav Fiala. "Musím především všem poděkovat, protože ta práce byla velmi příjemná. Jsem velmi rád, že došlo na dokončení díla podle mého návrhu, protože tyto terénní úpravy a lavičky podtrhují tohle monumentální dílo," uvedl mimo jiného Fiala.

Pro všechny přítomné bylo potom na Baldově připraveno malé pohoštění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

16:31 Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

Toto ocenění uděluje kolínská radnice od roku 2012.