Dračí lodě budou závodit na Hlučínském jezeře

26.05.2017 17:45

Vůbec první obří dračí závody na Hlučínské štěrkovně vypuknou v sobotu 27. května. Součástí velkolepé akce bude i bohatý doprovodný program pro celé rodiny, který večer ukončí Dragon party. Hlásit se až do pátečního večera může jakákoliv parta dvaceti lidí, která mu chuť si vyzkoušet netradiční sport na vodě.

Dračí lodě budou závodit na Hlučínském jezeře
Foto: Hlučín.cz
Popisek: Hlučín

„Před několika lety vyhráli Češi mistrovství světa v závodech dračích lodí, a to jak v mužské, tak i ženské kategorii. Protože na lodi je 22 aktivních členů posádky, lze říci, že jde o nejtýmovější sport na světě. Loď s plnou posádkou může vážit i přes dvě tuny, což je stejně jako velký off-road. Mnohé firmy využívají tento sport i k tzv. teambuildingu,“ prozradil zajímavosti pořadatel akce Jan Válek z pořadatelské agentury Válek a Válek production.

V prvním ročníku závodu na Hlučínském jezeře budou posádky dračích lodí měřit síly na úseku dlouhém 200 metrů. Každou posádku utvoří dvacet pádlujících amatérských sportovců s bubeníkem a kormidelníkem, kterého na požádání dodá pořadatel. Startovné pro týmy přátel, sportovních klubů, hasičských jednotek a podobně je 5 tisíc korun. Týmy budou rozlosovány předem do rozjížděk po třech lodích. Ihned budou následovat opravné jízdy, dále semifinálové jízdy a finále.

Přihlášky je nutno registrovat na přihlašovacím formuláři. Dotazy nejen k přihláškám a startovnému mohou zájemci posílat mailem na info@dragonparty.cz, případně se dotazovat telefonicky na čísle 608 360 455. Více informací je také na www.dragonparty.cz

Dračí lodě se objevily před více než 2000 lety v Číně. Odtamtud pochází jejich typické dračí hlavy na špici lodě a zabarvení. Novodobá zmínka se datuje z roku 1976, kdy se uskutečnil první festival dračích lodí v Hong-Kongu, odkud se sport bleskově rozšířil do celého světa. Dračí loď je dlouhá 12,5 metrů, bez posádky váží kolem 250 kilogramů a má tvar otevřené kanoe s dračí hlavou na špici a dračím ocasem na zádi. V sestavě je maximálně dvacet vsedě pádlujících závodníků (10 nalevo a 10 napravo), bubeník, který sedí na špičce čelem k posádce a udává rytmus údery do bubnu, a kormidelník, stojící na zádi a řídící směr. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hustopeče: Stavební úřady s obavami vyhlíží nový zákon

16:31 Hustopeče: Stavební úřady s obavami vyhlíží nový zákon

S nervozitou a obavami vyhlíží pracovníci stavebních úřadů letošní 1. červenec. Právě tento den vsto…