Dvě liberecké křižovatky by měly být v budoucnu pro chodce bezpečnější

13.02.2015 8:25

Na základě podnětů dvou členů vedení města, náměstkyně Karolíny Hrbkové a náměstka Jana Korytáře, se kterými se ztotožnili i mnozí občané, by měly být v budoucnu dvě liberecké světelné křižovatky pro přecházející chodce bezpečnějšími. Vedení města se totiž shodlo na potřebě upravit jejich režim.

Dvě liberecké křižovatky by měly být v budoucnu pro chodce bezpečnější
Foto: liberec.cz
Popisek: Detail liberecké radnice při západu slunce

Na křižovatce ulic Hodkovická x Mařanova dochází k nebezpečným situacím, když kříží cestu přecházejících chodců odbočující auta. „Další problém zde vzniká, pokud chodec nestihne na zelenou přejít celý přechod a zůstane stát na některém z ostrůvků. Stává se, že se pak občas snaží vstoupit do vozovky na červený signál, a tím opět zvyšuje riziko kontaktu s projíždějícím automobilem,“ přiblížila náměstkyně primátora pro územní plánování, veřejnou zeleň a životní prostředí Karolína Hrbková s tím, že po úpravě světelného režimu by se v této křižovatce měla prodloužit doba, kdy chodcům svítí zelená.

Upravený by měl být brzy také režim světelné křižovatky ulic Jablonecká x Kunratická. Zde by měl být v nočních hodinách nastaven noční režim (blikající výstražná oranžová). K tomu město nechá posoudit dostatečnost stávajícího osvětlení, a případně doplní nasvětlení přechodů pro chodce. „Semafory zde v noci řídí provoz, jakoby byl den. Není tak žádnou výjimkou, že na zcela prázdné křižovatce stojí ve večerních hodinách auta zbytečně, jen proto, že jim svítí červená,“ řekl náměstek pro ekonomiku, strategický rozvoj a dotace Jan Korytář s tím, že záměr upravit světelnou signalizaci na obou zmíněných křižovatkách musí ještě schválit dopravní policie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: liberec.cz

MUDr. Jiří Mašek byl položen dotaz

Korespondenční volba

Jak se bude prosím kontrolovat platnost dokladů (OP, pas a pod.) při korespondenční volbě ? Děkuji za info. Tůmová

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Slavnostní otevření Stříbrného domu

22:09 Jihlava: Slavnostní otevření Stříbrného domu

Jihlava slavnostně otevřela nový kulturní klenot Masarykova náměstí, Stříbrný dům s číslem popisným …