Dvůr Králové nad Labem: Křížovou cestu 21. století u Stanovic doplnilo čtyřiadvacet stromů

25.10.2018 7:34

Okolo Křížové cesty 21. století, která je u Stanovic, a podél přístupových cest k ní byly v polovině října vysázeny nové stromy.

Dvůr Králové nad Labem: Křížovou cestu 21. století u Stanovic doplnilo čtyřiadvacet stromů
Foto: Dvůr králové nad Labem
Popisek: Dvůr králové nad Labem

Domluvilo se na tom město Dvůr Králové nad Labem se spolkem Braunův Betlém. Na pozemcích města tak bylo vysázeno celkem dvacet čtyři stromů – hrušní, buků lesních, dubů letních a jabloní.

„Vytipovali jsme lokalitu vhodnou pro výsadbu dřevin. Vysázené stromy zdůrazní historickou hodnotu okolí Braunova Betlému a budou plnit i estetickou a ekologickou funkci. Vytvořené stromořadí může zároveň sloužit i jako relaxační místo. Stromy navíc poskytnou i dostatek přirozené potravy pro ptactvo,“ říká starosta města Jan Jarolím.

Výsadbou došlo k založení jednostranné aleje podél polní cesty směrem nad Stanovicemi u Kuksu k viaduktu (2 buky lesní, 6 hrušní), k založení jednostranné aleje podél cesty vedoucí nad hřbitovem v Žirči až k viaduktu (6 hrušní) a k výsadbě stromů nad železniční tratí mezi oběma zmíněnými viadukty (5 buků lesních, 4 duby letní, 1 jabloň).

„Nad tratí došlo k rozvolněné výsadbě, která podtrhne historickou hodnotu lokality a vhodně doplní umístěné sochy. Pod viadukt jsou pak umístěny dva buky, které vytvoří orientační prvky na turistické trase vedoucí k Braunovu Betlému. Vracíme se tak k odkazu hraběte F. A. Šporka, který chtěl, aby krajinu doplnila výsadba dominantních stromů,“ dodává Milan Šimek, vedoucí odboru životního prostředí.

Náklady na výsadbu stromů byly vyčísleny na téměř 53 tisíc Kč, město Dvůr Králové nad Labem na akci obdrželo od Ministerstva životního prostředí z programu Péče o krajinné prvky dotaci ve výši 39,5 tisíc Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Pátá Švabinského luneta bude zdobit Muzeum Kroměřížska

22:09 Kroměříž: Pátá Švabinského luneta bude zdobit Muzeum Kroměřížska

Mozaikovou lunetu Maxe Švabinského s názvem Budovatelé Národního divadla budou moci již brzy obdivov…