Dvůr Králové nad Labem: Město dostalo od HZS Královéhradeckého kraje cisternu pro žirečské hasiče

13.01.2020 11:48

Výjezdová jednotka dobrovolných hasičů ze Žirče před Vánocemi převzala do užívání automobil Tatra 815 CAS 32, který město Dvůr Králové nad Labem zdarma dostalo od Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje. Dosud žirečští hasiči využívali automobil stejného typu, který měli od HZS Královéhradeckého kraje od roku 2017 pouze zapůjčený.

Dvůr Králové nad Labem: Město dostalo od HZS Královéhradeckého kraje cisternu pro žirečské hasiče
Foto: Dvůr králové nad Labem
Popisek: Dvůr králové nad Labem

„Vozidlo, které jsme dostali, budou hasiči využívat při zásazích ve Dvoře Králové nad Labem a v okolí, protože žirečská jednotka je zařazena do kategorie JPO III a může zasahovat jak na území města, tak mimo něj. Dále budou hasiči automobil používat také v rámci svého pravidelného výcviku,“ říká starosta města Jan Jarolím a pokračuje: „Velmi si vážím spolupráce s HZS Královéhradeckého kraje, který naše jednotky dobrovolných hasičů podporuje jak materiálně, tak i finančně, za což mu patří poděkování.“

Tatra, kterou mají nyní Žirečští k dispozici, prošla v roce 2004 generální opravou celé nástavby včetně výměny nádrží a čerpadel. „Cisterna má nádrže jak na vodu o objemu 8 200 litrů, tak na pěnidlo o objemu 800 litrů. Vítám, že vozidlo bylo předáno i s radiostanicí, která v původně zapůjčeném automobilu nebyla. Nyní je zajištěno spojení jak s krajským operačním střediskem, tak s velitelem zásahu,“ podotýká Zdeněk Šedivka, velitel hasičské stanice ve Dvoře Králové nad Labem.

Tatrovka bude trvale parkovat v garáži v hasičské zbrojnici v Žirči, která prošla již dříve stavebními úpravami, aby cisterna mohla zůstat i přes zimu napuštěná a byla připravená k výjezdu. Žirečská výjezdová jednotka má za sebou již více než tři a půl roku úspěšného fungování. „Přínos je to velký, máme za sebou spolehlivou jednotku, s velkou cisternou, hasiči jsou proškoleni i pro práci s dýchací technikou,“ kvituje spolupráci Zdeněk Šedivka.

Od března 2019 působí ve městě i druhá výjezdová jednotka, kterou tvoří dobrovolní hasiči z Verdeku. Tato jednotka je zařazena do kategorie JPO V a je určena pro zásahy pouze v katastru Dvora Králové nad Labem. Kromě běžného materiálového vybavení jednotky vedení města počítá i s dalšími výdaji na podporu činnosti verdeckých hasičů. „V loňském roce byl zpracován projekt na rekonstrukci hasičské zbrojnice ve Verdeku a v rozpočtu města na letošní rok je schváleno 200 tisíc Kč na dopravní automobil, který by hasiči využívali např. k zásahům nebo pro dopravu dětí na hasičské soutěže,“ dodává Pavel Lev, krizový manažer města Dvůr Králové nad Labem, který má spolupráci města s dobrovolnými hasiči na starosti. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Obnovené Kino Čas opět vítá diváky

7:17 Karlovy Vary: Obnovené Kino Čas opět vítá diváky

V uplynulých měsících prošlo kino čas zevrubnou obnovou, největší za posledních 20 let. Kinosál s no…