Dvůr Králové nad Labem: Město získalo dotaci na modernizaci kamerového systému

14.05.2018 7:37

Město Dvůr Králové nad Labem získalo dotaci ve výši 249 tis. Kč z Programu prevence kriminality na výraznou obnovu městského kamerového systému, kterou v letošním roce připravuje Městská policie Dvůr Králové nad Labem (MPDK).

Dvůr Králové nad Labem: Město získalo dotaci na modernizaci kamerového systému
Foto: Dvůr králové nad Labem
Popisek: Dvůr králové nad Labem

Žádost připravili pracovníci odboru rozvoje, investic a správy majetku (RISM) ve spolupráci s Janem Štípkem, ředitelem MPDK. Vlastní realizace projektu, za který město Dvůr Králové nad Labem zaplatí necelých 316 tisíc Kč, by měla být ukončena letos v září.

Do celkem masivní obnovy městského kamerového systému se v letošním roce pustí MPDK. Za tímto účelem, ve spolupráci s odborem RISM, byla podána žádost o dotaci z Programu prevence kriminality na místní úrovni. Samotnému podání žádosti předcházelo několik konzultací mezi pracovníky odboru RISM, kteří se věnují dotacím, a ředitelem MPDK Janem Štípkem. Během těchto schůzek vznikla finální podoba projektového záměru, se kterým byla seznámena městská rada. Ta projekt schválila a 15. února 2018 v 11:25 hod. byla projektová žádost odeslána Ministerstvu vnitra. Dnes již můžeme s jistým pocitem hrdosti oznámit, že město Dvůr Králové nad Labem dotaci na obnovu kamerového systému obdrželo.

Celková výše dotace činí 249.290 Kč z původně žádaných 257.000 Kč. Podíl, který musí město do tohoto projektu vložit jako žadatel, činí 19 %. Momentálně se čeká pouze na podpis od ministra vnitra a je možné se pustit do faktické realizace. 

V následujících měsících tak proběhne výběrové řízení na zhotovitele. Dalším krokem podle harmonogramu projektu by měla být vlastní realizace, která bude ukončena v září. Následovat bude zkušební provoz. K 31. lednu 2019 by měl být celý projekt uzavřený. 

Hlavním přínosem obnoveného kamerového systému bude faktické zvýšení bezpečí obyvatel města, neboť stávající kamery budou nahrazeny modernějšími. Digitální kamery mají kvalitnější obraz ve dne i za tmy. Navíc dokáží lépe zaostřit a pořízený obrazový materiál je detailnější. Vyměněno bude celkem šest bezpečnostních kamer. Kamery nemají pouze preventivní účel, aby lidi odrazovaly od nekalých úmyslů, ale jejich záznam může sloužit policii jako důkazní materiál, když už k protiprávnímu jednání dojde. Dalším využitím je například monitoring dopravy nebo pomoc obyvatelům v případě nějaké náhlé zdravotní komplikace, kdy může hlídka zajistit včasnou pomoc. 

Do budoucna se počítá s dalším vylepšováním a postupným rozšiřováním kamerového systému do ostatních částí města. Cílem je zajistit bezpečnost obyvatel. Město Dvůr Králové nad Labem se také hodlá zapojit i do dalších aktivit, které Program prevence kriminality umožňuje, ať se již jedná o výstavbu dětských hřišť či značení jízdních kol proti odcizení. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

11:17 Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

Desítku zbrusu nových podcastů, speciální prohlídky či asistenci pro znevýhodněné návštěvníky a zejm…