Dvůr Králové nad Labem: Nové odborné učebny ZŠ Schulzovy sady již slouží k výuce

11.03.2020 21:49

Náročná rekonstrukce podkrovních prostor v budově A ZŠ Schulzovy sady, která trvala téměř dva roky, je úspěšně dokončena.

Dvůr Králové nad Labem: Nové odborné učebny ZŠ Schulzovy sady již slouží k výuce
Foto: Dvůr králové nad Labem
Popisek: Dvůr králové nad Labem

Pedagogové a žáci tak mohou využívat nové odborné učebny informatiky, fyziky, chemie a přírodopisu a jazykovou učebnu s moderním vybavením a pomůckami, dále nové školní poradenské pracoviště a zázemí. K budově byla navíc přistavěna schodišťová věž s výtahem, jež propojuje jednotlivá patra a zajišťuje tak bezbariérovost. Došlo také k úpravám venkovního prostranství. Slavnostní prezentace nových prostor se za účasti řady čestných hostů uskutečnila v pondělí 9. března 2020.

„Cílem rekonstrukce bylo upravit prostory v budově A tak, aby lépe sloužila současným potřebám, aby žáci měli pro své vzdělávání a učitelé pro svou práci odpovídající podmínky, a to se zcela jistě povedlo. Díky bezbariérovému zpřístupnění je nyní škola lépe dostupná, nové odborné učebny, které budou moci využívat také partnerské malotřídní školy z regionu, zvýší kvalitu vzdělávání cizích jazyků a přírodních věd a moderní vybavení přispěje k celkovému rozvoji školy,“ říká starosta Jan Jarolím.

Ten také upozorňuje na to, že dokončený projekt patřil k nejnákladnějším, jež město v posledních letech realizovalo. Město Dvůr Králové nad Labem za něj totiž včetně příprav zaplatilo 90,7 mil. Kč, část nákladů ve výši 61,2 mil. Kč však pokryje dotace z IROP a ze státního rozpočtu. Tyto prostředky budou na účet města připsány až po dokončení administrace projektu.

Nejnáročnější byla stavební část akce. Práce trvaly od srpna 2018 do května 2019 a realizovala je pardubická společnost Chládek a Tintěra, a. s. Stavbaři kompletně rekonstruovali střechu, do podkrovního prostoru budovy vestavěli nové odborné učebny včetně zázemí a v prostoru nad tělocvičnou vzniklo školní poradenské pracoviště. K budově byla také přistavěna již zmíněná schodišťová věž včetně výtahu. „Výstavba věže byla realizována moderním způsobem, který není ve stavebnictví tak často používán. Do taženého bednění probíhala kontinuální betonáž tubusu několikapodlažní věže, což významně zkrátilo termín realizace stavby,“ vysvětluje místostarosta města Jan Helbich.

Protože se nezapomnělo ani na školáky-cyklisty, vedle nového bezbariérového vstupu do budovy stojí dva nové ocelové přístřešky na kola. Upraveno bylo také venkovní prostranství: kompletně byl zrekonstruován plot ve Školní ulici s bránou, v areálu byla vybudována cesta ze zámkové dlažby, zahrada revitalizována a osazena lavičkami.

Na dokončené stavební práce navázalo postupné vybavování prostor nábytkem, elektronikou a pomůckami. Nábytek dodala společnost KXN CZ, s. r. o., z Hradce Králové, jednalo se např. o stoly, židle, skříně nebo třeba akustickou stěnu či vybavení chemické laboratoře včetně digestoří. Instalaci strukturované datové sítě a konektivity včetně příslušného IT vybavení realizovala ostravská společnost FLAME Systém, s. r. o., a vybavení učeben pomůckami zajistila společnost Z + M Partner, spol. s r. o., Ostrava.

Rekonstrukce významně zasáhla do chodu ZŠ Schulzovy sady, když se na jeden školní rok přesunulo vyučování několika tříd do náhradních prostor. Jen tak ale bylo možné zajistit realizaci prací a především bezpečnost žáků školy. „Je třeba všem poděkovat za vstřícnost, trpělivost a pochopení. A to nejen pedagogům a žákům, ale také jejich rodičům,“ podotýká k tomu starosta Jan Jarolím.

„Poděkování patří vedení města za odvahu jít do tak velké investice, realizačnímu týmu za příkladnou spolupráci a všem dodavatelům za vstřícnost a kvalitu odvedené práce. Již jsme otestovali bezbariérovost, lektoři-vozíčkáři z projektu Vzpoura úrazům využili výtah i zvedací plošinu. Nyní se těšíme, až s žáky vyzkoušíme vše ostatní,“ říká ředitel školy Ivan Jugl a pokračuje: „Na prohlídku nových prostor bych rád pozval také veřejnost, a to během dne otevřených dveří ve čtvrtek 19. března.“

Rekonstrukce budovy A ZŠ Schulzovy sady byla realizována v souladu s akčním plánem Programu rozvoje města Dvůr Králové nad Labem na období 2016–2022, v němž je uvedeno také zajištění bezbariérových přístupů a budování odborných učeben na základních školách. „Modernizace základních škol je pro nás jednou z priorit. Před dvěma lety byly vybudovány nové odborné učebny na ZŠ Strž a na ZŠ 5. května, vloni sdílená robotická učebna v prostorách střední školy informatiky a služeb a letos dojde k vestavbě dvou odborných jazykových učeben na ZŠ Podharť včetně vybavení a zajištění jejich bezbariérového přístupu,“ dodává místostarostka města Alexandra Jiřičková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

16:31 Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

Toto ocenění uděluje kolínská radnice od roku 2012.