Dvůr Králové nad Labem: Podpora hnízdění ptactva se osvědčila

19.12.2020 9:37

Již tři roky ve Dvoře Králové nad Labem úspěšně pokračuje projekt aktivní podpory hnízdění ptactva. V letošním roce přibylo v různých lokalitách města 18 ptačích budek, deset jich bylo umístěno ve Strži a osm na městském hřbitově.

Dvůr Králové nad Labem: Podpora hnízdění ptactva se osvědčila
Foto: Dvůr králové nad Labem
Popisek: Dvůr králové nad Labem

„Lokalitu Strže jsme vybrali především proto, že jsou zde vhodné podmínky pro uhnízdění ptáků a dosud zde žádné budky nebyly nainstalovány,“ uvedl Milan Šimek, vedoucí odboru životního prostředí na Městském úřadě Dvůr Králové nad Labem.

V listopadu provedli pracovníci specializované firmy pravidelnou kontrolu budek. „Každoročně se provádí čištění budek, aby je bylo možné opětovně využít další rok. Je třeba z nich odstranit trus, stará ptačí i hmyzí hnízda. Někdy dochází i k drobným opravám nebo k převěšení budek na vhodnější stanoviště,“ vysvětlil Milan Šimek.

Jak kontrola ukázala, v letošním roce ptáci využili 96 % nainstalovaných budek. Hnízdili v nich sýkory, lejsci, rehci, brhlíci a vrabci. „V případě lejska bělokrkého jsme zaznamenali meziroční nárůst z 5 na 12 dokončených hnízd a po sýkoře koňadře a sýkoře modřince je tak třetím nejběžnějším ptačím druhem, který budky využívá,“ upozornil Milan Šimek.

Za nákup, instalaci, kontrolu a čištění ptačích budek zaplatilo letos město Dvůr Králové nad Labem 20 tisíc Kč. A v této aktivitě chce pokračovat i v dalších letech. „Projekt se osvědčil a stále jsou ve městě lokality, kde je možné instalovat ptačí budky, například okolí autobusového nádraží, a tím zároveň navyšovat i počet hnízdění. Další budky, především sýkorníky a špačníky, je možné instalovat i v lokalitách, kde byla jejich obsazenost téměř stoprocentní,“ dodal Milan Šimek.

Město Dvůr Králové nad Labem začalo hnízdění ptactva i netopýrů aktivně podporovat v roce 2018. V současné době je v osmi lokalitách města (městský hřbitov, park Schulzovy sady, nábřeží Jiřího Wolkera, dopravní hřiště, Podharťský rybník, Malý Berlínek, Rašínovo náměstí a Strž) nainstalováno 98 budek – většinou sýkorníků (82), nechybí ale ani netopýrníky (8), špačníky (4) a polobudky pro kalouse (4).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Tramvaje se na novou trať mezi Libercem a Jabloncem vrátí od 1. května

13:37 Liberec: Tramvaje se na novou trať mezi Libercem a Jabloncem vrátí od 1. května

Náročná modernizace tramvajové trati mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou skončila. Cílem rozsáhlé re…