Dvůr Králové nad Labem: Pokračuje příprava revitalizace Mayerovy továrny

30.03.2023 8:36 | Tisková zpráva

Město Dvůr Králové nad Labem pokračuje v přípravě revitalizace areálu Mayerovy továrny, a to podle vítězného návrhu ateliéru Grimm Architekti, s. r. o., Žďár nad Sázavou, který vzešel z architektonické soutěže.

Dvůr Králové nad Labem: Pokračuje příprava revitalizace Mayerovy továrny
Foto: www.dvurkralove.cz - Miluše Peterová
Popisek: Dvůr Králové nad Labem

Na březnovém zasedání zastupitelé souhlasili s podáním žádosti o dotaci na způsobilé výdaje ve výši přesahující 350 mil. Kč z programu Brownfieldy z Národního plánu obnovy. Žádost, která musí být podána do 20. dubna, momentálně dokončují pracovníci odboru rozvoje, investic a správy majetku na královédvorském městském úřadě ve spolupráci s pracovníky Centra investic, rozvoje a inovací v Hradci Králové. 

Anketa

Má vláda zvýšit základní sazbu DPH z 21 % na 23 %?

4%
96%
hlasovalo: 26159 lidí

„Stojíme na důležité křižovatce, zastupitelstvo vlastně rozhodovalo, zda město dá projektu revitalizace Mayerovy továrny vůbec šanci právě tím, že schválí podání žádosti, a budeme tak usilovat o vůbec historicky nejvyšší dotaci pro naše město. Je to jedinečná příležitost, jak dosáhnout na finanční prostředky, bez nichž bychom revitalizaci nezvládli financovat,“ říká starosta města Jan Jarolím a pokračuje: „Vzhledem k množství práce, kterou na projektu všichni zainteresovaní odvedli, je dobře, že žádost podáme. Teprve po jejím vyhodnocení budeme mít jasněji nejen, co se týká financování akce, ale také jak její případná realizace ovlivní další budoucí plánované investice města.“

Právě s ohledem na nákladnost projektu město Dvůr Králové nad Labem shání prostředky na financování, a to z více zdrojů. „Významnou částku totiž mohou pokrýt jak prostředky z evropských dotací, tak prostředky z národních dotačních programů, z programů přeshraniční spolupráce i dalších zdrojů,“ uvádí starosta Jan Jarolím. Také proto došlo k rozdělení plánované revitalizace na dvě etapy. Dotace, o kterou bude město nyní žádat, by mohla pokrýt významnou část nákladů na výstavbu nové části areálu s multifunkčním sálem a loutkovým divadlem.

„Abychom se mohli ucházet o dotaci z Národního plánu obnovy, která je pro možnou realizaci celého projektu stěžejní, musíme splnit zejména tyto podmínky: mít vydané stavební povolení, stavební práce realizovat do konce roku 2025 a otevřít do konce roku 2026. Dále je hodnocena energetická soběstačnost budovy. I proto je nová stavba navržena jako nízkoenergetická, navíc díky fotovoltaickým panelům umístěným na části střechy by měla pokrýt 120 % plánované spotřeby energie,“ vysvětluje místostarosta Jan Helbich.

O tom, zda město dotaci a v jaké výši získá, by mělo být jasno během druhé poloviny letošního roku. O konečném přijetí dotace bude opět rozhodovat zastupitelstvo. Vyplývá to z dotačního programu a zastupitelé si to vyhradili také na základě návrhu zastupitele Víta Zlámala.

MAYERKA

Podle slov starosty města Jana Jarolíma má projekt Mayerka potenciál posunout společenský, spolkový i volnočasový život ve městě i v okolí Dvora Králové nad Labem na zcela novou úroveň. Revitalizace areálu bývalé Mayerovy továrny je připravována na dvě etapy.

1. MULTIFUNKČNÍ KULTURNÍ SÁL (část A): demolice objektů v jižní části areálu, výstavba podzemních garáží a následná výstavba nového objektu,

2. NAUČNÉ CENTRUM MAYEROVA TOVÁRNA (část B): rekonstrukce severní části budovy.

Realizace projektu by měla začít demolicí dobových staveb v jižní části areálu, které se nacházejí ve špatném technickém stavu. Na tomto místě by následně měla vyrůst nová část areálu s bistrem a s multifunkčním kulturním sálem s možností variabilního uspořádání např. pro plesy, divadla, konference a koncerty a se zázemím. V patře by se měl nacházet menší sál k různému využití (např. pro loutkové divadlo, komorní vystoupení, spolkovou činnost), v dalším nadzemím podlaží se počítá se služebním bytem, šatnami pro účinkující a kancelářemi vedení. Svoje využití bude mít i střecha, kde bude například pobytové schodiště. Pod novou částí areálu se plánuje výstavba nového podzemního parkoviště s kapacitou téměř 70 míst, které bude dostupné z Tylovy ulice. V podzemí se bude nacházet i technologické zázemí.

Druhá severní část stávajícího areálu, tedy budova sousedící s Fügnerovou ulicí, by měla projít rekonstrukcí. V přízemí by měly podle stavebního programu vzniknout prostory k variabilnímu využití – tzv. sloupová síň, umístěn by zde měl být depozitář muzea, sociální a cateringové zázemí, v prvním patře naučně-vzdělávací centrum a ve druhém patře dětské zábavní centrum.

Aby se město mohlo vypořádat jednak s ekologickou zátěží, která je způsobena dřívějším průmyslovým využitím areálu, jednak s nevyhovujícím stavebně-technickým stavem, musí vynaložit nemalé finanční prostředky, aby bylo možné provést demolici a vybudovat podzemní garáže. Náklady na bourací práce jižní části areálu a odstranění kontaminované zeminy přesahují 130 mil. Kč, tato částka by však mohla být v poměrné výši pokryta dotací. Výstavba podzemních garáží s možností využití i pro parkování veřejnosti v centru města je vyčíslena na cca 150 mil. Kč.

„Během dopracování projektu bylo třeba se vypořádat s řadou podmínek a zapracovat dopravní vazby, připojení na energetickou soustavu, vyřešení ekologické zátěže, požadavky památkové péče, vazby na okolní nemovitosti atd.,“ dodává místostarosta Jan Helbich.

Poté, co architekti dokončili projektovou dokumentaci, zažádalo město Dvůr Králové nad Labem o stavební povolení na akci, které je vydáno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Brno: Česká pošta a magistrát otevřely první třípřepážkovou poštu Partner

11:17 Brno: Česká pošta a magistrát otevřely první třípřepážkovou poštu Partner

V Brně v Orlí ulici byla slavnostně otevřena první třípřepážková pošta Partner v České republice. Pr…