Dvůr Králové nad Labem: Prostranství u mostu Jana Palacha zdobí nová socha Klíče k městu

01.08.2021 14:52

Od poloviny července 2021 stojí na prostranství u mostu Jana Palacha nová pískovcová plastika s názvem Klíč k městu Dvůr Králové nad Labem.

Dvůr Králové nad Labem: Prostranství u mostu Jana Palacha zdobí nová socha Klíče k městu
Foto: Dvůr králové nad Labem
Popisek: Dvůr králové nad Labem

Sochu prostřednictvím spolku Umění všem darovala městu její autorka, královédvorská sochařka Ivana Černá, kterou Královédvoráci jistě znají jako dlouholetou ředitelku místní Základní umělecké školy R. A. Dvorského či jako pedagožku výtvarných oborů na základních školách, místním gymnáziu a samozřejmě také na ZUŠ. Plastiku vytvořila v srpnu 2020 během sochařského sympozia „Umění všem“ v královédvorském safari parku.

Anketa

Koho byste si přáli jako „novou krev“ v Poslanecké sněmovně?

hlasovalo: 14011 lidí

„Zatímco ostatní autoři během symposia tvořili díla s tematikou zvířat či zoo, já se pro svou sochu nechala inspirovat výročím 750 let od první zmínky o Dvoře Králové nad Labem, které jsme vloni oslavili,“ vysvětluje Ivana Černá a dodává: „Jako místní rodačka a patriotka jsem ji ráda věnovala městu. Plastika představuje klíč a v její spodní části jsou zobrazeny tři největší dominanty Dvora Králové nad Labem – věž kostela sv. Jana Křtitele, Šindelářská věž a renesanční Stará radnice. Právě sloupy loubí Staré radnice opticky tvoří ony pomyslné zuby klíče k našemu městu.“

Ani umístění sochy u mostu Jana Palacha není náhodné, pokud budeme most považovat za jednu z pomyslných bran do centra města, pak socha by mohla být klíčem od této brány. Zvažovány byly dvě varianty jejího umístění na Benešově nábřeží, a to po obou stranách mostu. S ohledem na vedení inženýrských sítí a celkovou estetiku lokality bylo po konzultaci s autorkou vybráno finální místo po pravé straně v ose přechodu pro chodce. Podle původního záměru měla být socha instalována již na podzim roku 2020, nicméně epidemická situace si vyžádala půlroční odklad.

Socha Klíče od města není jediným dílem Ivany Černé, které zdobí veřejné prostranství ve městě a jeho okolí. Přímo ve Dvoře Králové nad Labem u vjezdu do Safari kempu již několik let stojí socha Slunce Afriky. V nedalekém lomu sv. Klimenta u Stanovic je pak možné, kromě dalších soch různých sochařek, zhlédnout i plastiku Zrod motýlího křídla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…