Dvůr Králové nad Labem: Radnice zve na sázení ovocných stromů

16.11.2021 16:59

Komunitní výsadba tří oboustranných alejí z jabloní a švestek v lokalitě nad Verdekem proběhne v sobotu 27. listopadu.

Dvůr Králové nad Labem: Radnice zve na sázení ovocných stromů
Foto: Dvůr králové nad Labem
Popisek: Dvůr králové nad Labem

Sázet se bude na pozemcích města, akci připravuje dvorská radnice ve spolupráci s Lesy města Dvůr Králové nad Labem.

Anketa

Co soudíte o think-tanku Bezpečnostní centrum Evropské hodnoty?

5%
hlasovalo: 11147 lidí
„Rádi bychom, aby se do výsadby zapojila i široká veřejnost, ta má jedinečnou možnost podílet se na změně charakteru krajiny. Vysazené stromy totiž přispějí k zadržení vody v krajině, zpomalí nebo zabrání erozi půdy v terénu a vytvoří i dobré prostředí pro život a migraci živočichů. Jestli tedy chcete strávit dopoledne v přírodě a přispět ke zlepšení životního prostředí, přijeďte a zapojte se,“ zve královédvorský starosta Jan Jarolím. Sraz účastníků bude v 9:00 hod. v místě výsadby – pod cestou vedoucí od městské nemocnice směrem na Podháj, přibližně 2 km od městské nemocnice. Parkování bude možné v místě srazu.

„Na místě se uskuteční nejprve workshop, při kterém budou účastníci seznámeni s technikou a zásadami výsadby a dozvědí se o smyslu výsadby stromů ve volné krajině. Připraveno bude celkem 80 ovocných stromů – švestky a jabloně. Potřebné nářadí zajistí Lesy města, doporučujeme ale, aby účastníci přišli v pracovním oblečení a s sebou měli svoje pracovní rukavice, vítány jsou i vlastní lopata nebo rýč,“ říká Milan Šimek, vedoucí odboru životního prostředí na městském úřadě.

Nemusíte se obávat toho, že byste nezvládli strom zasadit, u každé výsadby budou asistovat pracovníci odborné firmy. Akce se tak mohou zúčastnit nejen dospělí, ale také větší děti nebo mládež. V průběhu akce bude pro účastníky zajištěno také občerstvení, ať už opékání špekáčků nebo teplý čaj.

„Na akci jsme požádali o dotaci ze Státního fondu životního prostředí ve výši zhruba 240 tisíc Kč, která by měla pokrýt stoprocentní náklady nejen na nákup stromů, ale také na zajištění následné péče o ně. U každého stromu bude například umístěn samozavlažovací vak, stromy budou také ochranným pletivem chráněny proti okusu zvěří,“ podotýká místostarosta Jan Helbich a dodává: „Oblast životního prostředí je velmi široká a město v ní podniká řadu aktivit. Nejedná se tedy pouze o každoroční výsadbu stromů, ale také o podporu ochrany ptactva při hnízdění, činnosti spojené s odpadovým hospodářstvím nebo čistěním odpadních vod. Řadu aktivit město v současné době připravuje nebo již realizuje a občany o nich bude průběžně informovat.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Cheb: Ve středu bude na zimáku a v jeho okolí probíhat cvičení

11:33 Cheb: Ve středu bude na zimáku a v jeho okolí probíhat cvičení

V okolí zimního stadionu budou rozmístěny hlídky, které budou řídit dopravu i pohyb osob