Dvůr Králové nad Labem: Sládkova a Preslova ulice mají nové povrchy

26.11.2015 15:42

Již několik let trápí město špatný stav chodníků a místních komunikací. Díky projektům, které se realizují a připravují na následující období, se však situace zlepší.

Dvůr Králové nad Labem: Sládkova a Preslova ulice mají nové povrchy
Foto: www.dvurkralove.cz - Miluše Peterová
Popisek: Dvůr Králové nad Labem

Na přelomu září a října stavbaři opravili chodníky v Preslově a Sládkově ulici. „Jednalo se o vytipované lokality vhodné k výměně povrchu bez zásahu do konstrukce komunikace, došlo také k výměně silniční obruby a částečnému předláždění chodníků ze zámkové dlažby,“ podotkl Ctirad Pokorný, vedoucí odboru rozvoje, investic a správy majetku MěÚ Dvůr Králové nad Labem.

Zatímco Sládkova ulice se opravila celá, Preslova z části. Hlavním důvodem vynechání druhé části je abnormálně široký chodník. Výměna původních chodníkových obrub a asfaltového povrchu se uskutečnila jako oprava havarijního stavu vozovky a zhruba 80 let starého vodovodu bez nutnosti nové projektové dokumentace. V případě druhého úseku ulice se ale kvůli jiným rozměrům chodníku připravuje na rok 2016 rekonstrukce a s ní související nová projektová dokumentace řešení dopravní situace, parkování a zúžení chodníku na rozměry sousedního úseku. V rámci tohoto řízení budou probíhat  také jednání s dotčenými subjekty v ulici.

Stále se pracuje také v ulici 28. října, kde se vlevo od Denisova náměstí směrem k ZŠ 5. května staví nová smíšená stezka pro pěší a cyklisty, na druhé straně chodník ze zámkové dlažby. Nové v této lokalitě bude i veřejné osvětlení. Město do projektu investuje celkem 3,8 mil. korun.

Další práce se uskutečnily v Jiráskově a Štefánikově ulici. V souvislosti s realizací metropolitní sítě a provedenými výkopovými pracemi byly zasažené chodníky momentálně zakryty asfaltovým recyklátem. „Na jaře, hned jak k tomu budou vhodné klimatické podmínky, bude provedena celková rekonstrukce těchto chodníků. V těch stávajících jsou ještě původní pískovcové kostky, na kterých je aplikovaný asfalt. Je tedy třeba vybrat veškeré původní vrstvy, upravit silniční pískovcovou obrubu a realizovat tyto chodníky nově s krytem ze zámkové dlažby,“ uvedl Ctirad Pokorný. O termínu rekonstrukce bude město v dostatečném předstihu informovat prostřednictvím webových stránek www.mudk.cz, facebookového profilu a Novin královédvorské radnice.

Někteří občané si stěžují, že se asfaltový recyklát v Jiráskově a Štefánikově ulici drolí. „Vzhledem k tomu, že povrch je aplikován krátce a jsou vhodné klimatické podmínky, je to způsobem užívání chodníků, které jsou dimenzované pro pěší, nikoliv pro vozidla,“ vysvětlil Ctirad Pokorný a pokračoval: „Pokud budou někteří občané na chodníky najíždět svými vozidly, případně na nich parkovat, dojde nejen k poškozování jejich povrchu, ale také obrub. Žádáme tedy o ohleduplnost. A to se netýká jen chodníků v Jiráskově a Štefánikově ulici.“

Velkou investiční akcí roku 2016, kterou za zhruba 49 mil. korun připravuje Královéhradecký kraj, je rekonstrukce silnice č. III/30012 v ulicích Benešovo nábřeží a Štefánikova. Město v této souvislosti plánuje rekonstrukci chodníků a stavbu cyklostezky od Denisova náměstí po ZOO a opravu vodovodu a kanalizace. Královéhradecký kraj dále chystá za zhruba 26 mil. korun rekonstrukci silnice č. II/299 Dvůr Králové nad Labem – Choustníkovo Hradiště. Město v té souvislosti zrekonstruuje chodníky v zastavěné části Zboží a vymění část vodovodu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Připomeneme se osvobození města. Radnice získá do správy pomník válečných obětí

10:28 Vsetín: Připomeneme se osvobození města. Radnice získá do správy pomník válečných obětí

Pátek 3. května bude ve Vsetíně plných slavnostních událostí. Kromě otevření nového vlakového nádraž…