Dvůr Králové nad Labem: Spuštění LTE sítě může rušit příjem televizního signálu

22.02.2016 11:36

Jeden z mobilních operátorů působících ve Dvoře Králové nad Labem spustil 13. ledna v Palackého ulici do zkušebního provozu LTE síť. Pro obyvatele města to znamená především výrazné zvýšení rychlosti mobilního internetu. V souvislosti se spuštěním LTE sítě však může na některých místech docházet k rušení příjmu televizního signálu.

Dvůr Králové nad Labem: Spuštění LTE sítě může rušit příjem televizního signálu
Foto: www.dvurkralove.cz - Miluše Peterová
Popisek: Dvůr Králové nad Labem

Vstupní obvody televizních přijímačů, stejně jako používaných anténních širokopásmových zesilovačů, totiž zpravidla odpovídají původnímu rozsahu rádiových kmitočtů vyhrazených pro televizní vysílání, tj. včetně úseku nyní vyhrazeného novým mobilním sítím. Rušení se může týkat televizních přijímačů ve vzdálenosti i více než 500 metrů od zdroje. Ve čtvrtek 24. února navíc další z mobilních operátorů spustí opět v Palackého ulici provoz své LTE sítě.

Jak na svých internetových stránkách informuje Český telekomunikační úřad, pravděpodobnost rušení televizního příjmu roste zejména v následujících situacích:

  • TV přijímač je umístěn v blízkosti základnové stanice LTE pracující v pásmu 791 až 821 MHz, či v blízkosti účastnického terminálu LTE, v oblastech příjmu televizních kanálů 59 a 60 (tj. kmitočtů 774 MHz až 790 MHz),
  • v oblastech s nižší úrovní pokrytí signálem DVB-T,
  • při použití aktivní pokojové televizní antény,
  • při použití jakékoliv jiné náhražkové antény,
  • při použití řádné televizní antény se zesilovačem signálu, zejména širokopásmovým,
  • při použití nevhodné konfigurace nebo závady televizního anténního systému.

V případě problémů s příjmem digitální televize, vzniklých po zprovoznění sítě LTE v místě vašeho bydliště, prosím kontaktujte oddělení kontroly na Českém telekomunikačním úřadu Hradec Králové, tel.: 495 279 322, nebo pro nahlášení poruchy využijte elektronický formulářdostupný na adrese www.ctu.cz/problematika-souvisejici-s-provozem-siti-lte.

Miroslava Kameníková

Zdroj: Český telekomunikační úřad

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

22:08 Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

Posedmé se do Kroměříže sjedou finalisté největší přehlídky dětské interpretační a autorské tvorby f…