Dvůr Králové nad Labem: Ve vybraných lokalitách byly vysazeny nové stromy a keře

01.12.2018 6:32

Město Dvůr Králové nad Labem v podzimních měsících výrazněji investovalo do výsadby zeleně, a to jak stromů, tak keřů. Ve vybraných lokalitách na pozemcích města tak pracovníci technických služeb vysázeli téměř 90 keřů a 100 stromů.

Dvůr Králové nad Labem: Ve vybraných lokalitách byly vysazeny nové stromy a keře
Foto: www.dvurkralove.cz - Miluše Peterová
Popisek: Dvůr Králové nad Labem

Nové keře jsou vysazeny např. v Čelakovského ulici, v Žirči, v Macharově ulici nebo v Legionářské, stromy zase ve Verdeku, v ulicích V Lukách, Macharova nebo Spojených národů. „Zeleň je velmi důležitá nejen ve městě, ale také ve volné krajině. Již na konci října jsme informovali o tom, že jsme se zapojili do výsadby stromů svobody u příležitosti 100. výročí vzniku samostatného Československa, a to vysazením osmnácti lip srdčitých. Stejně tak jsme prezentovali vznik nové aleje u moderní Křížové cesty 21. století u Stanovic, kde bylo vysazeno čtyřiadvacet nových stromů – hrušní, buků lesních, dubů letních a jabloní,“ uvedl Jan Jarolím, starosta Dvora Králové nad Labem.

Stromy obecně jsou velmi důležité pro zlepšení životního prostředí. „Je třeba si uvědomit funkce, které má zeleň ve městech. Zachycuje prach, tlumí hluk, zadržuje vodu, zlepšuje mikroklima a v neposlední řadě má také funkci estetickou. Ve volné krajině plní zeleň navíc důležitou funkci protierozní, a to proti erozi vodní i větrné,“ vysvětlil důvody výsadby stromů a keřů Milan Šimek, vedoucí odboru životního prostředí, a pokračoval: „Výsadbou naplňujeme také důležitý koncept boje proti extrémním výkyvům počasí, ať už je to v posledních letech stále aktuálnější sucho, nebo se jedná o povodně. Krajině tak navracíme schopnost zadržet vodu, nebo zpomalit její odtok. Stromy zlepšují tzv. malý vodní cyklus a bez jejich přítomnosti v krajině by se voda rychle vypařila, nebo by odtekla, takhle se skrz jejich kořeny a listy opět vypaří do vzduchu a její koloběh pokračuje.“

Výsadbou stromů a keřů aktivita města v této oblasti nekončí. Další čas a úsilí bude třeba vynaložit, aby stromy a keře na vybraných stanovištím úspěšně rostly, tedy zajistit jim dostatečnou zálivku a odbornou péči. Podobný rozsah výsadeb je plánován i v následujících letech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek: Město usiluje o záchranu krajského bazénu

19:27 Frýdek-Místek: Město usiluje o záchranu krajského bazénu

Krytý bazén na krajské Střední škole řemesel ve Frýdku-Místku potřebuje nutnou rekonstrukci. Radnice…