Evropský parlament ve Znojmě

14.11.2013 16:47

Středoškolští studenti se na čtyři dny sjedou v jihomoravském Znojmě, kde bude od 21. do 24. listopadu 2013 probíhat X. České fórum Evropského parlamentu mládeže.

Evropský parlament ve Znojmě
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Na téma „Zbořme hranice“ zde budou studenti debatovat o současných evropských problémech za účasti zahraničních hostů z celé Evropy. Záštitu nad celou akcí převzal hejtman jihomoravského kraje JUDr. Michal Hašek, starosta města Znojmo Ing. Vlastimil Gabrhel a Okresní hospodářská komora Znojmo.

Sedmdesát vybraných delegátů se rozdělí do sedmi pracovních skupin a na několik dnů si vyzkouší práci ve výborech Evropského parlamentu. Budou se zabývat například možnostmi řešení protestů v Turecku, nezaměstnaností mladých, či právy homosexuálních párů. Každý tak dostane šanci vyjádřit svůj jedinečný postoj k dané problematice.

Po slavnostním zahájení ve Znojemské Besedě studenty čekají tři stěžejní součásti programu. První je tzv. „teambuilding“, kdy překonají počáteční ostych a vytvoří týmovou atmosféru. Poté se již věnují debatě na přidělené téma, která je zakončena sepsáním rezoluce s jejich návrhem řešení. Závěrečnou částí je valné shromáždění, které bude probíhat v reprezentativních prostorech Louckého kláštera. Zde studenti formou veřejných projevů prezentují své závěry a po živé debatě následuje hlasování o přijetí či zamítnutí rezoluce.

Celý program probíhá v anglickém jazyce a jeho vysoká kvalita je zaručena i účastní zahraničních hostů, kteří jsou se studenty neustále v kontaktu v jejich pracovních skupinách. Studenti tak mají možnost zlepšit si své komunikační schopnosti, dovednost argumentace i práce v týmu.

Hlavní organizátoři fóra Marek Navrátil a Václav Huk sestavili spolu s prezidentkou zasedání Veronikou Drzkovou tým třiceti zkušených organizátorů, žurnalistů a předsedů komisí. Jedná se o studenty s předchozí zkušeností s Evropským parlamentem mládeže, kteří podstoupili speciální trénink a na programu spolupracují jako dobrovolníci.

České fórum je již tradiční přípravou na tzv. Národní výběrovou konferenci. Ta probíhá vždy na jaře a poskytne osmnácti studentům možnost reprezentovat Českou republiku na dalších zasedáních v zahraničí.

Historie Evropského parlamentu mládeže v České republice

Evropský parlament mládeže byl založen roku 1988 ve francouzském Fontainebleau. EPM tvoří 41 národních organizací ze zemí Evropské unie i mimo ni. Za dobu svého působení se z něj stala jedna z největších studentských organizací v Evropě.

Historie EPM v ČR sahá do roku 1998. Je to nezisková apolitická vzdělávací organizace pro mládež fungující na dobrovolnické bázi, jež za svou historii zapojila na tisíce studentů. Prosazuje hodnoty demokracie, občanské společnosti a kritické diskuse.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: znojmocity.cz

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Za odpad dosud zaplatilo 35 procent Přerovanů. Ostatní mají čas do konce června

16:31 Přerov: Za odpad dosud zaplatilo 35 procent Přerovanů. Ostatní mají čas do konce června

Posledních sedm týdnů mají Přerované na to, aby zaplatili poplatek za odpad, který pro letošní rok č…