Evropský týden mobility po roce opět v Hradci Králové

07.09.2015 13:42

Opět po roce zavítá ve dnech 16. až 22. září do Hradce Králové celoevropská kampaň na podporu udržitelných forem městské dopravy EVROPSKÝ TÝDEN MOBILITY 2015, letos s heslem „VYBER. ZMĚŇ. ZKOMBINUJ.“.

Evropský týden mobility po roce opět v Hradci Králové
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Smyslem akce je ukázat, jaký vliv má doprava a mobilita na kvalitu našeho života a jak i malá změna dopravního chování může učinit život člověka ve městě kvalitnější. A právě dopravní mix s větším zapojením pěší, cyklistické nebo hromadné dopravy je hlavním motivem letošního ročníku. Tzv. udržitelné formy dopravy nabízejí moderní alternativu k přepravě po městě, naše město nezahlcují a přispívají k lepšímu životu v něm.

V rámci letošní kampaně je pro obyvatele města připraveno několik zajímavých akcí s cílem více představit možnosti a výhody městské hromadné dopravy, pěší a cyklistické dopravy při každodenním cestování městem. Ve čtvrtek 17. září se od 13 do 17 hodin na terminálu hromadné dopravy představí první český carsharing s hudebním doprovodem KMOTRA REVIVAL, v neděli 20. září si od 14 hodin u Grandu nenechte ujít Sousedské setkání ZABER HRADEC v rámci akce ZAŽÍT MĚSTO JINAK, kde budou probíhat sousedská setkání, dílny, hudba, literatura a pohoda ve veřejném prostoru.

Hlavním dnem letošního ročníku kampaně pak bude úterý 22. září, jako tzv. „DEN BEZ AUT“, kdy od 13 do 17 hodin také u Grandu proběhne statická ukázka elektrobusu SOR EBN 11 z dílen společnosti SOR Libchavy - poslední novinky projektu elektromobility DPmHK. Cestující zde mohou také získat informace o možnostech cestování v hradecké MHD. Součástí Dne bez aut bude dále zvýhodněná MHD - cestující po prokázání platným řidičským průkazem mohou použít vozidla MHD po celý den zdarma - při využití této možnosti zvolí cestující k nástupu do vozu MHD vždy přední dveře a řidiči vozu MHD se prokážou místo jízdního dokladu svým řidičským průkazem.

Promítání ekologických filmů pro základní a střední školy

Tento den se vedle prezentace moderního a ekologického vozu městské hromadné dopravy objeví také „KOLA JINAK“ - nákladní jízdní kola, choppery, cruisery a další speciály členů hradecké cyklokomunity. Přijďte si prohlédnout zajímavé stroje, něco se o nich dovědět, případně si některé vyzkoušet. Může být i cyklojízda. Celý závěrečný den, kdy se budou moci občané města vyjádřit k řešení prostoru „U Grandu“, bude doprovázet folkrockové kytarové duo PIANKA. Po celý Evropský týden mobility bude probíhat v Bio Central s podporou města Hradec Králové a Společnosti pro trvale udržitelný život (STUŽ) promítání ekologických filmů pro základní a střední školy v Hradci Králové.

Evropský týden mobility 2015 v Hradci Králové pak na Masarykově náměstí doprovodí venkovní CYKLOVÝSTAVA „MĚSTO V POHYBU“ ze čtyřleté dokumentace cyklistické kultury v Kodani. Zajímá vás, jak se Dánové vypořádávají na kole se sněhem a deštěm? Jak si z kol dokážu snadno udělat třeba kočárek nebo zmrzlinový stánek? Jak na kole rozváží poštu, demonstrují nebo randí? Autor výstavy Mikael Colville-Andersen je dánský fotograf, filmař a odborník na městskou mobilitu. Jeho výstava 50 fotografií zachycuje nejrůznější aspekty každodenního života na kole ve Městě cyklistů, jak se Kodani někdy říká. Michael Colville-Andersen je známý také jako cyklistický velvyslanec Dánského království. Cestuje po celém světě, setkává se s politiky na státní i obecní úrovni, je poradcem měst v problematice rozvoje cyklistické infrastruktury a podílí se na kampaních zaměřených na propagaci cyklistiky u široké veřejnosti, aby cyklistika nebyla vnímána pouze jako koníček pro sportovní nadšence.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Cheb: Karlovarská deklarace požaduje urychlenou elektrifikaci trati na Norimberk

19:06 Cheb: Karlovarská deklarace požaduje urychlenou elektrifikaci trati na Norimberk

Výsledkem česko-bavorsko-saského summitu o přeshraniční dopravě, který se za účasti českého ministra…