Festival Jičín – město pohádky klepe na dveře, město ožije Pohádkovým oKouzlením

03.09.2023 16:29 | Tisková zpráva

Jako již tradičně se začátkem školního roku vtrhne do Jičína Pohádka. V termínu 13.–17. září 2023 se uskuteční již 32. ročník festivalu Jičín – město pohádky s podtitulem Pohádkové oKouzlení. Z toho vyplývá, že tématem letošního ročníku jsou kouzla, čáry a kouzelné bytosti. Na ně a mnoho dalšího se návštěvníci mohou těšit.

Festival Jičín – město pohádky klepe na dveře, město ožije Pohádkovým oKouzlením
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Festival zahájí pohádkový průvod plný masek ve středu 13. září od 16 hodin. V čele půjde patron festivalu Jiří Lábus společně s králem letošního ročníku Václavem Vydrou a starostou města Jičína Janem Malým. Pohádkový průvod projede od 2.ZŠ Husova pěší zónou přes Valdickou bránu a svou trasu zakončí v Zámeckém parku. Zde na slavnostním zahájení předá starosta klíč od města Dětské pohádkové radě a tím celý festival započne.

Po celou dobu festivalu mohou návštěvníci užít radosti a skotačení na Valdštejnově náměstí, které se promění v jednu velkou hernu. Najdou zde kreativní dílny, herní prvky, prezentaci škol a partnerů festivalu, ukázku řemesel, velké sportoviště od časopisů Mateřídouška a Sluníčko, rozmanitý jarmark, dobré jídlo a mnoho další zajímavé zábavy.

Od čtvrtečního rána se malí i velcí návštěvníci mohou zapojit do celofestivalové hry a pomoci maskotovi letošního festivalu, kouzelníku Troubelínovi III. z rodu Kouzelenáču, napravit jeho popletené kouzlo, kterým připravil pohádkové bytosti o jejich kouzelnou moc. Aby jim děti pomohly, je zapotřebí navštívit pohádkové dílny a splnit několik úkolů. A jak to vše dopadne? To se dozví v sobotu večer na slavnostním ukončení festivalu v podobě videomappingu na Valdštejnský zámek.

Anketa

Dovládne Fialova vláda do voleb 2025? Bez ohledu na vaše přání

11%
hlasovalo: 29568 lidí

Ve čtvrtek a pátek mohou děti, rodiče, učitelé i celé výpravy ze škol navštívit divadelní představení hned na několika místech v Jičíně. V Loutkovém divadle Srdíčko se představí spřízněné soubory blízkého okolí, na nádvoří Valdštejnského zámku a v prostorách bývalé školy v Židovské 100 vystoupí pozvané soubory z celého Česka, například Buchty a loutky, Loutky bez hranic, Toy Machine, Divadlo B či Kejklíř.

Pohádkový festival tradičně patří dětem a samotné děti a mladí lidé jej pomáhají připravit. Mladí účinkující se proto vystřídají i na pódiu. Zahrají nadaní muzikanti ze Základní umělecké školy J. B. Foestera Jičín, v dopoledních hodinách vystoupí s nacvičenými čísly děti ze škol z celého regionu. Od středy do pátku se od odpoledne do večerních hodin na hlavním pódiu v Zámeckém parku vystřídají zvučná jména české dětské hudební scény. Lidé se mohou těšit třeba na kapely Mateřská.com, kapela Tcheichan, Bombarďák a Karol a Kvído, nebo na oblíbeného kouzelníka a komika Richarda Nedvěda.

Program vyvrcholí v sobotu 16. září v Zámeckém parku. Od rána se na pódiu budou střídat známí umělci, hudebníci a písničkáři. Čeká nás skutečně lákavá podívaná, vystoupí například muzikálový zpěvák Roman Tomeš, písničkáři Pavel Callta a Voxel, kapela Hm…, herec Michal Nesvadba z Kouzelné školky, mladý talent Matěj Plšek a mnoho dalších.

A co na festivalu určitě nebude chybět? Opět bude možnost zažít i tradiční akce spjaté s Pohádkou: Kolobrndění, Průvod se světýlky, Pelášení v Lipách či setkání u Smírčího kříže na Velišském hřbetu. Na děti i dospělé čekají kouzelnické workshopy, autorská čtení, jízdy Pohádkovým vláčkem i retro autobusem, koncerty a besedy se zajímavými lidmi o tématech, která pálí dnešní děti.

Hlavním mediálním partnerem se spolu s Mateřídouškou a Sluníčkem opět stala také Česká televize. Pro návštěvníky si i oni nachystali zábavný program, na který se budeme těšit v sobotu dopoledne.

Vstup na všechny festivalové dílny a program v Zámeckém parku ve středu, čtvrtek, pátek a v neděli chystají organizátoři a dobrovolníci pro děti i rodiče zdarma. V letošním roce bude zpoplatněný pouze sobotní program v Zámeckém parku dle platného ceníku na webu.

„Chceme, aby si pohádkový festival užil každý – děti, rodiče i prarodiče. Proto letos většinu připraveného programu, zábavy, dílen a aktivit zažijí zcela zdarma. Máme za sebou ale náročné roky a navzdory těžkostem chceme festival Jičín – město pohádky zachovat i do budoucna. Jsme proto moc vděční všem partnerům, sponzorům, dobrovolníkům, ale i návštěvníkům, kteří se rozhodnou do budoucnosti festivalu investovat například formou sobotního vstupného. Věříme, že i letos s námi zavítáte do Pohádky,” zve na festival ředitelka Nadačního fondu Jičín – město pohádky Ing. Petra Hanušová.

Celý program a kompletní informace k festivalu naleznete na webu ZDE. Aktuální informace a zajímavosti ze světa pohádek pravidelně sdílíme také na sociálních sítích Facebook (ZDE) a Instagram (ZDE).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

22:08 Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

Posedmé se do Kroměříže sjedou finalisté největší přehlídky dětské interpretační a autorské tvorby f…