Forenzní značení jízdních kol v Bruntále začne začátkem srpna

26.07.2016 18:46

Město Bruntál se letos zaměřilo na prevenci krádeží jízdních kol a pořizuje technologii pro jejich forenzní značení syntetickou DNA. Označená jízdní kola budou zaregistrována nejen do databáze města Bruntálu, ale i do celorepublikové databáze. To by mělo odradit pachatele od krádeží a usnadnit identifikaci odcizených jízdních kol a pátrání po nich.

Forenzní značení jízdních kol v Bruntále začne začátkem srpna
Foto: bruntal.net
Popisek: Náměstí města Bruntál

Nákup potřebné technologie je součástí projektu „Forenzní značení jízdních kol syntetickou DNA“, který finančně podpořilo Ministerstvo vnitra ČR a jehož realizaci v současné době zahájila Městská policie Bruntál. Připravuje se organizační a personální zajištění, odborné školení strážníků, pořízení výbavy pro forenzní značení a policejních identifikačních sad. Vlastní značení jízdních kol bude zahájeno začátkem měsíce srpna. Zájemci se budou moci hlásit v předstihu na konkrétní datum a čas, samotný proces značení a evidence pak bude trvat přibližně 30 minut. O způsobu přihlašování bude veřejnost včas informována.

Značení jízdních kol je určeno výhradně pro občany s trvalým pobytem na území města Bruntálu. Vzhledem k tomu, že toto preventivní opatření hradí z devadesáti procent Ministerstvo vnitra ČR ze státního rozpočtu a zbývajících deset procent město Bruntál, bude pro občany tato služba zdarma.

Forenzní značení je stále více uplatňovaná metoda pro preventivní ochranu movitého majetku, zejména jízdních kol.  Značící materiál, tzv. syntetická DNA, obsahuje mikrotečky, ze kterých je možné pomocí identifikačního setu vyčíst evidenční číslo. Označení není pouhým okem viditelné, kolo však bude označeno také neodstranitelnou nálepkou s informací o tomto způsobu ochrany. Samolepky mají především odrazující úlohu. Takto označené jízdní kolo se stává hůře prodejným.

Krádeže jízdních kol jsou v Bruntále dlouhodobým problémem, proto je výhodné této bezplatné služby využít. Forenzní značení a evidence kola však není absolutní ochranou před krádeží. Majitel musí i nadále dbát o jeho řádné zajištění. Označené kolo se ale pro potenciální pachatele stává nezajímavým, protože nemůže být předmětem dalšího prodeje. V praxi některých městských policií z měst Moravskoslezského kraje se již prokazuje pozitivní praktický dopad tohoto opatření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…