Frenštát pod Radhoštěm: Město získalo dotaci na regeneraci městské památkové zóny, peníze jdou na opravu kostela sv. Martina

20.08.2020 15:03

Město Frenštát pod Radhoštěm získalo pro rok 2020 z Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón Ministerstva kultury ČR dotaci ve výši 1,355 milionu korun. Peníze jsou určeny na obnovu kulturních památek. V letošním roce je město použije na opravu fasády lodi kostela sv. Martina a navíc přidá 271 tisíc korun ze svého rozpočtu.

Frenštát pod Radhoštěm: Město získalo dotaci na regeneraci městské památkové zóny, peníze jdou na opravu kostela sv. Martina
Foto: mufrenstat.cz
Popisek: Frenštát pod Radhoštěm

Více jak měsíc již probíhá oprava fasády kostela sv. Martina. "Dle smlouvy by oprava části fasády kostela sv. Martina, která začala v červenci, měla být hotova do 30. listopadu letošního roku. Práce zahrnují oklepání, opravy a sjednocení omítek, loď kostela bude mít po opravě nový bílý nátěr," upřesnila Martina Třosová z odboru investic a rozvoje MěÚ Frenštát pod Radhoštěm.  Veškeré práce jsou realizovány pod přímým dohledem pracovníků Národního památkového ústavu v Ostravě. "V průběhu oprav fasády jsme nalezli zazděný kamenný portál, který je součástí boční kostelní zdi. Bude odkryt a zrestaurován," doplnila Martina Třosová. 

Oprava fasády lodi kostela je první etapou celkové obnovy kostela sv. Martina. Náklady  v této etapě dosáhnou výše 2 710 tisíc korun, přičemž město Frenštát pod Radhoštěm ze svého rozpočtu poskytne částku 271 tisíc korun, 1 355 tisíc korun pokryje získaná dotace a zbytek nákladů ve výši 1 084 tisíc korun uhradí vlastník, tedy římskokatolická církev. Další etapa obnovy fasády kostela sv. Martina by měla proběhnout v následujících letech.

Dotační Program regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón vyhlašuje pravidelně každý rok Ministerstvo kultury ČR. Město v posledních třech letech získalo z tohoto programu finanční prostředky ve výši 4 815 000 korun a použilo je na opravu historické budovy radnice, několika měšťanských domů a restaurování sochy Neptuna na náměstí Míru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Náchod: Lampionový průvod s ohňostrojem

7:37 Náchod: Lampionový průvod s ohňostrojem

V rámci letošních oslav 770 let od první písemné zmínky o našem městě jsou pořádány akce v duchu OSL…