Frýdek-Místek: Dvě nové budovy nabídnou nejen moderní dílny a učebny

02.06.2020 19:33

Přes trvající více než dva měsíce nouzový stav zdárně pokračuje stavba supermoderních dílen pro praktické vyučování Střední odborné školy ve Frýdku-Místku. Nové zázemí má sloužit především žákům strojírenských oborů. Veškeré náklady na výstavbu uhradí ze svého rozpočtu Moravskoslezský kraj, který školu zřizuje.

Frýdek-Místek: Dvě nové budovy nabídnou nejen moderní dílny a učebny
Foto: frydekmistek.cz
Popisek: Frýdek-Místek

„Přes nouzový stav a četná omezení kvůli epidemii koronaviru se snažíme držet postup dle platného harmonogramu. Pokud by došlo k posunu termínu dokončení díla, tak bude nesrovnatelně kratší ve srovnání s dobou, po kterou byl u nás vyhlášen nouzový stav,“ uvedl Ing. Jiří Kuchtíček, vedoucí střediska HSV 13 Beskydské stavební z Třince, které soutěž na největší zakázku v historii krajského školství vyhrálo.

Stavební práce přijdou krajskou pokladnu na 183,7 milionu korun. Z této částky půjde 99 a půl milionu na dílny v Lískovecké ulici, 84,2 milionu bude stát výstavba dílen v ulici Na Hrázi. „Nemalé prostředky vynaložíme i na vybavení dílen. Skoro 46 milionů zainvestujeme do vybavení dílny v Lískovecké ulici, dalších skoro 17 milionů si vyžádá vybavení druhé dílny,“ vyčíslil náměstek hejtmana kraje Jaroslav Kania.

Anketa

Existuje v České republice rasová či národnostní diskriminace?

11%
89%
hlasovalo: 6928 lidí

Obě stavby – v ulicích Lískovecká a Na Hrázi – třinečtí stavaři provádí souběžně. Skelet obou budov je navržen z prefabrikovaného železobetonu, se založením na vrtaných pilotách. „Kromě nouzového stavu je pro nás omezující i nedostatek místa pro dostatečné zařízení staveniště, a to u obou staveb. V případě Lískovecké se jedná o prostor mezi obytným domem a sportovním stadionem. V případě lokality Na Hrázi je to místo mezi školu a dětským domovem. Je tedy obtížné koordinovat jednotlivé, po sobě jdoucí dodávky, abychom se na místě „nezasekali“. Na druhou stranu naše společnost však již nerealizovala řadu mnohem složitějších zakázek,“ doplnil Kuchtíček.

Dvě nové budovy budou žákům a jejich pedagogům nabízet nejen moderní dílny a učebny, ale také potřebné zázemí, sklady, učebny, kabinety a šatny. „V budově Na Hrázi bude také například elektrolaboratoř, diagnostická dílna, karosárna nebo brousící box. V ulici Lískovecká bude mít škola k dispozici například kovárnu, soustružnické a frézařské dílny, svařovny nebo dílnu CNC pálení. Technické možnosti a nové technologie se dynamicky vyvíjí. Na to musíme reagovat a středoškolákům zajistit co nejlepší podmínky pro výuku,” řekl náměstek hejtmana kraje Stanislav Folwarczny a doplnil, že hotové budovy mají být podle smlouvy předány k vybavení v říjnu 2021.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

10:23 Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

Olomouc provoněly tvarůžkové speciality. Festival byl rekordní co do počtu prodávajících i návštěvno…