Frýdek-Místek: Frýdecký hřbitov dostane novou centrální část

05.07.2019 21:32

Hřbitov ve Frýdku prochází velkými změnami, které jsou rozděleny do etap. Poté, co již byla opravena velká část chodníků, kdy asfaltový povrch nahradila zámková dlažba, přichází na řadu jedna z nejrozsáhlejších etap, a to ve spodní části hřbitova.

Frýdek-Místek: Frýdecký hřbitov dostane novou centrální část
Foto: frydekmistek.cz
Popisek: Frýdek-Místek

„Upraveny budou prostory pod křížem, kolem kapličky, ale také u vsypové loučky a schodiště, které bude vybouráno. Plochy, které mají rozdílnou výškovou úroveň, propojí nové dvanácti stupňové schodiště z tryskané žuly. Ke kapličce povede chodník z pískovcových plochých kamenů. Vydlážděné plochy budou lemovány nově vysázenými stromy a lavičkami. Upraven bude i prostor u vsypové loučky, kde budou instalovány nové lavičky, nové žulové stoly pro svíce i nádoby na květiny,“ přiblížil primátor Michal Pobucký s tím, že hřbitov se stane důstojným prostorem posledního odpočinku.

Úpravy centrální části hřbitova realizuje městská společnost TS a.s. „Práce jsme zahájili již v pondělí 1. července. V pátek od 7 ráno do 6 večer budeme frézovat stávající betony, což je spojeno se zvýšenou hlučností i prašností. Návštěvníky hřbitova tedy žádáme o shovívavost,“ vyzval předseda představenstva TS a.s. Jaromír Kohut.

Stavební práce a zajištění bezpečnosti si vyžádají omezení pohybu v areálu hřbitova. „Část rozestavěného území bude neprůchodná. Situační plánky s možnými trasami pohybu po dobu rekonstrukce budou zveřejněny ve vývěsních skříňkách hřbitova,“ dodal Jaromír Kohut.

Náklady na nejrozsáhlejší úpravy hřbitova jsou vyčísleny na více než 3 miliony 700 tisíc korun. Hotovy by měly být do Dušiček. V následujících letech by se měl hřbitov rozšířit do míst, kde stávaly skleníky. Vzniknout by zde mělo kolumbárium, zóna pro epitafní desky i hrobová místa. Kapacita hřbitova by tak mohla být navýšena o více jak tři tisíce hrobových míst. Vše je nyní ve fázi vyřizování stavebního povolení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

22:08 Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

Festival vína VOC Znojmo, jedinečný svátek vína, vinařů a všech příznivců vinného moku, máme už témě…