Frýdek-Místek: Město nechalo zkontrolovat bezpečnost stromů

22.07.2012 8:25

Statutární město Frýdek-Místek nechalo letos zkontrolovat provozní bezpečnost 21 potenciálně rizikových stromů, které předem vytipovali pracovníci odboru životního prostředí a zemědělství magistrátu.

Frýdek-Místek: Město nechalo zkontrolovat bezpečnost stromů
Foto: frydekmistek.cz
Popisek: Frýdek-Místek

Kontrolu provedla odborná firma pomocí zvukového tomografu, který analýzou šíření zvukových vln kmenem stromu odhalí dutiny a vady, jež se nijak neprojevují navenek, ale představují velké bezpečnostní riziko.

„Velké stromy mohou představovat potenciální riziko z hlediska bezpečnosti. Hrozí u nich pád větví, zlom kmene nebo vyvrácení celého stromu. Některé vady mohou odhalit pracovníci odboru životního prostředí magistrátu při vizuální kontrole, kdy zjistí například hniloby s dutinami, chyby ve větvení nebo nekompenzovaný náklon a následně nařídí kácení. Existuje ale celá řada „podezřelých“ stromů, které jsou významné svou velikostí či stářím a byla by škoda odstranit je jen proto, že vykazující menší defekty a že by mohly v budoucnu znamenat ohrožení. Proto jsme u těchto stromů přistoupili ke kontrole pomocí speciálních přístrojů,“ zdůvodnil námětek primátora Michal Pobucký s tím, že tyto kontroly jsou velmi nákladné a proto se provádí jen u předem vytipovaných stromů.

 „V loňském roce jsme prověřili dva vzrostlé jilmy v Sadech Bedřicha Smetany a jasan v  Komenského parku metodou tahových zkoušek. Z jejich vyhodnocení vyplynulo, že stromy jsou dostatečně odolné proti vývratu, zlomu i ukroucení. Znalcem bylo doporučeno provést pouze běžné zdravotní či bezpečnostní řezy v koruně,“ uvedl vedoucí odboru životního prostředí a zemědělství Jaroslav Zezula.

 Letos byly stromy kontrolovány zvukovým tomografem. „Tato metoda se u nás využila poprvé, pomáhá odhalit skryté dutiny a vady, které se nijak neprojevují navenek. V případě, že budou u kontrolovaných stromů zjištěny, bude strom skácen,“ doplnil Jaroslav Zezula s tím, že výsledky letošní kontroly budou známy do konce prázdnin.

 Pro měření zvukovým tomografem vytipovali zaměstnanci odboru životního prostředí a zemědělství 21 potenciálně rizikových“ stromů. Celkem bylo v těchto dnech prověřeno 17 stromů v Komenského parku (16 jírovců maďalů a 1 buk lesní), 3 jasany v Místku a jedna lípa velkolistá v Chlebovicích.

 „Naší snahou je co nejlepší péče o dřeviny, prioritou ale zůstává bezpečnost zdraví osob a majetku, proto přizýváme ke spolupráci i odborníky, kteří využívají exaktní přístrojové metody. Podobná měření budeme u vytipovaných stromů využívat i v budoucnu,“ uzavřel náměstek primátora Michal Pobucký.

MM F-M, Jana Matějíková

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: frydekmistek.cz

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opava: Parkoviště u centra Katka se rozšíří

7:37 Opava: Parkoviště u centra Katka se rozšíří

I když při loňském zjišťovacím řízení obyvatelé sídliště Kateřinky stavbu parkovacího domu či věže v…