Frýdek-Místek: Město ocenilo nadané žáky a studenty

26.05.2017 10:50

Úvodní Allegro G. F. Händela a Furianta F. Kaplana v akordeonovém provedení žákyně Základní umělecké školy Frýdek-Místek Andrey Austové spustilo ve čtvrtek 18. května ve velké jednací síni radnice přehlídku talentovaných žáků a studentů, kteří byli svými školami nominováni na ocenění městem.

Frýdek-Místek: Město ocenilo nadané žáky a studenty
Foto: frydekmistek.cz
Popisek: Frýdek-Místek

Blahopřání a upomínkové předměty předával vedoucí odboru školství, kultury, mládeže a tělovýchovy Ilona Nowaková s náměstkem primátora Pavlem Machalou, který poděkoval všem rodičům, pedagogům a trenérům, kteří v dětech podporují talent a dosáhli s nimi výsledků dosahujících okresní, krajské i republikové úrovně.

Základní škola národního umělce Petra Bezruče navrhla na ocenění všestranně nadaného žáka 9. ročníku Matěje Špurka. Od 6. třídy se zúčastňoval zeměpisné soutěže Eurorebus, kde se každým rokem probojoval do krajského kola. Byl úspěšný i v okresním kole chemické olympiády a v soutěži Hledáme mladého chemika postoupil do oblastního kola. K jeho dalším aktivitám patřila účast v soutěžích Zlatá cihla a Jazyky hrou.

Ředitelství Základní školy a mateřské školy Frýdek-Místek, Jana Čapka, nominovalo za vynikající studijní výsledky Annu Urbišovou. Žákyně 9. ročníku se pravidelně účastnila vědomostních soutěží z českého jazyka, zeměpisu a dějepisu. Letos se stala úspěšnou řešitelkou okresního kola dějepisné olympiády. Aktivně se zapojila do spolupráce s dětmi z mateřských škol a s prvňáčky.

Základní školu na ul. El. Krásnohorské 2254 reprezentují dvě žákyně 9.A, zároveň aktivní členky redakční rady školního časopisu HOT magazín.

Karolína Skořepová obohacuje školní časopis fotografiemi a nápaditými příspěvky. Kromě toho, že patří k oporám redakční rady, školu reprezentovala v okresním kole olympiády z českého jazyka, zeměpisné a matematické olympiády, v soutěži Mladý chemik se probojovala do krajského kola.

Další opora redakční rady Lucie Minářová také fotografuje pro školní redakci. Výborná ilustrátorka svými kresbami výstižně doplňuje články každého vydání. Díky obětavé činnosti obou děvčat HOT magazín opakovaně vítězí v celostátní soutěži školních časopisů v několika kategoriích – nejlepší školní časopis, obsah časopisu, grafika časopisu.

Základní škola na ul. Pionýrů navrhla na ocenění desetiletého šachistu Matyáše Paseku. Matyáš vloni postoupil na mistrovství republiky jako vítěz Grand Prix krajského přeboru v rapid šachu v kategorii do 10 let. V turnaji dvojic při mistrovství republiky družstev v Seči obsadil 3. místo. V Hradci Králové na mistrovství republiky družstev mladších žáků v rapid šachu jako jediný neprohrál ani jeden zápas, získal ocenění za nejlepšího hráče. Na mistrovství republiky mládeže v rapid šachu v Klatovech byl čtvrtý ve své kategorii. Vítězstvím na mistrovství Moravy a Slezska v kategorii do 10 let si zajistil postup na mistrovství ČR v Koutech nad Desnou. Na tomto mistrovství republiky mládeže letos v březnu získal 3. místo a postoupil na mistrovství Evropy.

Základní školu na ul. Československé armády úspěšně reprezentuje Adam Honěk. Adam získal 1. místo v matematické soutěži Zlatá cihla. V logické olympiádě mu patřilo 10. místo v České republice. Rovněž se stal úspěšným řešitelem matematické olympiády žáků 5., 6. tříd, matematického Klokana a Pythagoriády. Zvítězil také v okresním kole Přespolního běhu.

Základní školu Frýdek-Místek, Jiřího z Poděbrad, reprezentuje oceněný Matěj Janůlek. Matěj v loňském školním roce obsadil 3. místo v okresním kole konverzace v anglickém jazyce. Jako vítěz letošního okresního kola se zúčastnil krajského kola konverzace v anglickém jazyce, kde obsadil krásné 4. místo.

Základní škola v Lískovci vyslala mezi oceněné Richarda Gemrota, vynikajícího žáka 8. třídy, který školu reprezentuje v řadě soutěží. Richard je úspěšným řešitelem okresního kola matematické i fyzikální olympiády, letos se stal úspěšným řešitelem okresního kola Pythagoriády. O jeho všestrannosti svědčí i 5. místo v okresním kole olympiády z českého jazyka.

Základní umělecká škola Frýdek-Místek navrhla na ocenění desetiletou akordeonistku Andreu Austovou ze třídy pana učitele Víta Pavlíčka. Talentovaná žákyně obsadila 2. místo v mezinárodní soutěži v Ostravě, v celostátní soutěži základních uměleckých škol v Plzni jí patřilo 1. místo a na Mezinárodním festivalu v Kysuckém Novém Městě na Slovensku se umístila ve zlatém pásmu.

Ředitelství Střední odborné školy ve Frýdku-Místku by rádo ocenilo dva studenty, a to jak za velmi dobrý prospěch, tak za úspěšnou reprezentaci školy v odborných soutěžích. Ondřej Pobuda obsadil 3. místo v regionálním kole soutěže Kovo Junior v Opavě, stejné místo mu patřilo v krajském kole. V celostátní soutěži Kovo Junior pro obor mechanik seřizovač byl desátý.

Druhým oceněným je Martin Mokroš, rovněž student oboru mechanik seřizovač. Martin v Praze vybojoval 3. místo v programování obráběcích strojů (ruční programování) a 2. místo v programování CAM systému.

Střední školu gastronomie, oděvnictví a služeb ve Frýdku-Místku úspěšně reprezentuje Zuzana Šarišská, která získala 2. místo v regionálním kole soutěže kadeřníků Koruna kreativity, v celostátním kole téže soutěže v Praze vybojovala 6. místo. V celostátní soutěži Harmonie v Brně jí patřilo 2. místo.

Střední škola elektrostavební a dřevozpracující ve Frýdku-Místku se může pochlubit dvěma studenty 4. ročníku oboru elektrotechnika. Radim Bürger a Martin Mižík jsou spoluautory školního projektu Multifunkční dům, s nímž se zúčastnili v Opavě soutěže Za tajemstvím elektronu. Projekt získal 1. místo vloni v prosinci a letos v březnu v soutěži KYBER STOČ 2017 v Ostravě, pořádané katedrou APTM Vysoké školy báňské – Technická univerzita Ostrava, získali 2. místo. Oba studenti se s projektem propracovali do krajského kola Středoškolské odborné činnosti.

Radim Bürger zvítězil též v okresním kole Středoškolské odborné činnosti 2014, a to s modelem hasičského auta s LED diodami, v dalším roce s modelem jaderné elektrárny postoupil do krajského kola Středoškolské odborné činnosti. Vede též mladé hasiče jako člen výjezdové jednotky Sboru dobrovolných hasičů Dobrá.

Martin Mižík se kromě zmíněného projektu Multifunkční dům účastnil dalších soutěží Středoškolské odborné činnosti. V okresním kole 2015 zvítězil se svým zabezpečovacím zařízením a postoupil do krajského kola. Do jeho mimoškolních aktivit patří hra na akordeon – v krajském kole 2013 získal krásné 2. místo. Věnuje se muzikoterapii v domovech pro seniory.

Gymnázium a Střední odborná škola Frýdek-Místek nominovalo na ocenění studentku Evu Šigutovou. Eva se zapojuje do týmových aktivit školy. V minulém školním roce získal její tříčlenný tým 8. místo v krajském kole ekologické olympiády. Letos její družstvo dosáhlo na 2. místo a na ocenění za nejlepší prezentaci v soutěži Mostech „Možnosti zvyšování požární bezpečnosti obcí“ pořádané katedrou požární ochrany Fakulty bezpečnostního inženýrství VŠB – TU Ostrava. Jako členka sportovních týmů vybojovala letos 2. místo v krajském kole ve volejbalu. Jejím největším úspěchem v individuálních soutěžích je vítězství v krajském kole soutěže v ruském jazyce a postup do ústředního kola v Praze, kde obsadila 10. místo. Vloni se zapojovala do vydávání školního časopisu „Cihloviny“. Ve volném čase se učí hře na cimbál a harmoniku, je členkou DFS Ondrášek, s nímž letos postoupila na celostátní přehlídku do Jihlavy.

Gymnázium Petra Bezruče, město a někdy i Českou republiku reprezentuje student Cyril Novotný v široké škále soutěží: matematická olympiáda, internetová matematická olympiáda, matematický Náboj a Klokan, fyzikální a zeměpisná olympiáda, soutěž Eurorebus a Středoškolská odborná činnost. K jeho nejvýraznějším úspěchům vloni patřilo 1. místo v krajském kole zeměpisné olympiády, 9. místo v celostátním kole a postup na Mezinárodní olympiádu věd o Zemi IESO (International Earth Science Olympiad), která se konala v Japonsku v srpnu 2016. Zde získal dvě bronzové medaile – jednu za práci v terénu a druhou jako člen českého týmu. Spolu se svými spolužáky se podílel na zisku Poháru EUROREBUS pro Gymnázium Petra Bezruče, přičemž studenti obhájili vítězství z předchozího roku. I letos si Cyril jako vítěz krajského kola zeměpisné olympiády zajistil postup do kola celostátního. Odbornou práci Středoškolské odborné činnosti z oboru stavebnictví, architektura a design interiérů na téma „Studie národního stadionu“ obhájil v okresním kole a čeká ho obhajoba v krajském kole.

Ředitelství Střední průmyslové školy, Obchodní akademie a Jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky doporučilo na ocenění výjimečný tým studentů, kteří svou školu úspěšně reprezentují jak v oblasti vzdělávání, tak v mimoškolních aktivitách. Volejbalový tým se ve školním roce 2015/16 dokázal probojovat přes vítězství v okrese, kraji, kvalifikační skupině a republikový šampionát ve Žďáru nad Sázavou na mistrovství světa středních škol. Konalo se v Srbsku na přelomu června a července 2016 v Bělehradě. Studenti natočili ukázkové video, v němž prezentovali nejen svůj sport, ale i výukové obory školy a též město Frýdek-Místek, ve kterém studují. Jejich vystoupení na MS sklidilo úspěch po stránce kulturní i sportovní. Letos v březnu dokázal volejbalový tým ve své kategorii vybojovat na mistrovství republiky v Karlových Varech stříbrné medaile. Také v plážovém volejbalu se členové týmu probojovali již třikrát na mistrovství republiky. Úspěšnými členy volejbalového týmu školy jsou tito studenti:

Ondřej Pečinka, kapitán školního týmu, aktivní hráč Green Volley Frýdek-Místek, prospívá s vyznamenáním. Každoročně se účastní mezinárodní výtvarné soutěže Bydlím v Beskydech, letos v této soutěži získal 3. místo.

David Kolář, aktivní hráč Red Volley Frýdlant n. Ostravicí, studuje s vyznamenáním. Letos vyhrál republikovou soutěž středních škol v programování CNC strojů a byl oceněn ministrem průmyslu, již dříve byl ve stejné soutěži čtvrtý. S kolektivem získal 2. místo v návrhářské soutěži vyhlášené Tatrou Kopřivnice – Navrhni si svou Tatru.

Adam Matějka reprezentoval školu také v basketbalu a florbalu, účastnil se výtvarné soutěže pořádané firmou Apple o logo s motivem obličeje. Také on získal ve zmíněné návrhářské soutěži kolektivní 2. místo. Hraje lední hokej za HC Frýdek-Místek, je aktivním členem klubu bojových umění Gracie Bara-Draculino.

Jan Pytel získal 1. cenu v mezinárodní výtvarné soutěži Bydlím v Beskydech, účastní se i dalších výtvarných soutěží. V SOČ postoupil do krajského kola se svou prací Čerpadla. Pracuje též jako trenér talentované volejbalové mládeže a je aktivním hráčem Red Volley Frýdlant n. O.

Jan Raszka, člen Red Volley Frýdlant n. O., je rovněž pravidelným účastníkem mezinárodní výtvarné soutěže Bydlím v Beskydech, letos mu patřila 1. cena. I on získal s kolektivem 2. místo v soutěži Navrhni si svou Tatru. Se svou prací Návrh konstrukce a výroba řezného nástroje pro třískové obrábění postoupil v rámci SOČ do krajského kola.

Jiří Bajtek získal letos 2. místo v republikové soutěži v programování CNC strojů a byl oceněn ministrem průmyslu. Věnuje se běžeckým turistickým závodům na republikové úrovni v oddíle Žlutý kvítek Palkovice a florbalu v klubu Oceloti Palkovice.

Dan Kunz se v současnosti věnuje extrémní turistice. Dříve se věnoval běžeckým turistickým závodům na republikové úrovni rovněž v oddíle Žlutý kvítek Palkovice.

Tomáš Prokůpek kromě aktivního působení v Green Volley Frýdek-Místek je také trenérem volejbalové mládeže.

Jonáš Stonavský, člen Green Volley Frýdek-Místek a trenér mládeže, uzavřel výčet oceněných volejbalistů místecké průmyslovky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Obnovené Kino Čas opět vítá diváky

7:17 Karlovy Vary: Obnovené Kino Čas opět vítá diváky

V uplynulých měsících prošlo kino čas zevrubnou obnovou, největší za posledních 20 let. Kinosál s no…