Frýdek-Místek: Město zaplatí obědy školákům

26.09.2023 22:09 | Tisková zpráva

Frýdek-Místek bude hradit obědy školákům. Nový projekt je určený pro rodiny, které pobírají přídavky na děti. Cílem je pomoci rodinám s jejich rozpočtem. Projekt, který schválili zastupitelé na svém zasedání, startuje v městských školách od listopadu.

Frýdek-Místek: Město zaplatí obědy školákům
Foto: frydekmistek.cz
Popisek: Frýdek-Místek

„Snažíme se v době vysoké inflace a vysokých cen za energie ušetřit našim občanům finance. Účast je dobrovolná a je zcela na rodičích, zda se městského projektu zúčastní. Příspěvek bude ve výši částky, kterou doposud za obědy svých dětí platili,“ uvedla náměstkyně primátora pro sociální péči, sociální služby a zdravotnictví, protidrogové aktivity a prevenci Leona Sárkőziová (ANO 2011).

Podmínkou je, aby žák měl trvalý pobyt na území Frýdku-Místku a navštěvoval některou z městských základních škol. Přihlášení do projektu je snadné. Školy mají k dispozici formuláře, jak v elektronické, tak papírové podobě. K přihlášce rodič jen doplní potvrzení o pobírání přídavku na dítě anebo jednoduché čestné prohlášení, že tyto přídavky pobírá.

Anketa

Zvládl podle vašeho názoru moderátor ČT Jakub Železný páteční debatu s Miroslavem Ševčíkem v Událostech, komentářích?

1%
98%
hlasovalo: 11915 lidí

„Chtěli jsme odstranit překážku pro to, aby dítě mohlo ve školní jídelně obědvat. Podle mého zjištění získaného na několika základních školách ve městě – některým ze zhruba 450 žáků na škole vaří doma, jiní nedocházejí na obědy kvůli alergii. U dalších, kteří neobědvají, může hrát roli nedostatek financí, a s novým projektem už není překážka, aby i tyto děti mohly v jídelnách obědvat,“ dodala náměstkyně primátora Leona Sárkőziová.

V letošním roce je na pilotní projekt alokováno deset milionů korun a město poskytne finance přímo škole. Účast školáka v projektu může být ukončena, pokud nebude obědy odebírat nebo je v době nepřítomnosti ve škole neodhlásí.

„Výsledná podoba projektu vznikla na základě politického i odborného konsenzu s naším koaličním partnerem. Zde chci našim koaličním partnerům poděkovat za konstruktivní připomínky.

Projekt zatím poběží do konce tohoto školního roku, poté jej vyhodnotíme a možná i upravíme,“ uvedl náměstek primátora pro majetkoprávní vztahy města a majetkových účastí města Radovan Hořínek (ANO 2011). „Projekt našeho partnera vítáme a podporujeme. Oceňuji, že program podpoří děti z rodin, které jsou sociálně ohrožené a pomoc skutečně potřebují,“ řekl primátor statutárního města Frýdku-Místku Petr Korč (Naše Město F-M).

Rodiče školáků ve Frýdku-Místku se mohou zapojit také do dalších podpůrných projektů. Například Moravskoslezský kraj přišel od 1. září se státním projektem „Bezplatné stravování ve školách pro 1. pololetí školního roku 2023/2024“, který je určen pro rodiny pobírající dávky hmotné nouze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Dobrý den, pane Okamuro,

je SPD ochotná ke spolupráci, příp. k vytvoření koalice s KSČM pro parlamentní volby v příštím roce? Děkuji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Příbram: Město opraví budovu čp. 1 na náměstí T. G. Masaryka, do té doby budou úředníci v pronájmu

13:05 Příbram: Město opraví budovu čp. 1 na náměstí T. G. Masaryka, do té doby budou úředníci v pronájmu

V souvislosti s novou legislativou, a s tím souvisejícím nárůstem zaměstnanců městského úřadu, je tř…