Frýdek-Místek: Město zvelebí další lokalitu, výběr je opět na občanech

04.02.2023 19:09 | Tisková zpráva

Frýdek-Místek odstartuje další ročník participativního projektu ZAPOJ F-M. Obyvatelé budou moct opět vybírat z devíti míst určených ke zvelebení.

Frýdek-Místek: Město zvelebí další lokalitu, výběr je opět na občanech
Foto: frydekmistek.cz
Popisek: Frýdek-Místek

„Vítěznou“ lokalitu město upraví za milion korun, který vyčlenilo v rozpočtu. Novinkou druhého ročníku je zasílání tipů na konkrétní místo samotnými občany. Frýdek-Místek hledá další místo ve městě, které by si zasloužilo vylepšit. V 2. ročníku participativního projektu ZAPOJ F-M opět vyzývá občany, aby se účastnili přípravy proměny. Tentokrát lidé mohli nově zasílat nápady na konkrétní místa dle svého uvážení. Nejčastěji měli zájem o vybudování dětského hřiště nebo o úpravu různých nevyužívaných zákoutí.

„V pilotním ročníku jsme lidem představili devět lokalit vybraných členy Komise pro územní plánování a architekturu, následně obyvatelé zvolili proměnu Zátiší. Tentokrát mohli občané po určitou dobu zasílat své nápady na e-mail, všechny jsem je shromáždila a teprve poté komise vybrala ty nejvhodnější tipy. Podněty nezařazenými do projektu se budou zabývat příslušné odbory,“ vysvětlila hlavní architektka města Lucie Šidlová.

Anketa

Jak zatím hodnotíte kroky zvoleného prezidenta Petra Pavla?

3%
95%
hlasovalo: 30585 lidí

Obyvatelé města budou moci pro svůj tip hlasovat v anketě, buď v aplikaci MUNIPOLIS, nebo fyzicky na informacích magistrátu v Radniční ulici 1148, a to od 1. února po dobu tří týdnů. „Uplatnit participaci, tedy spolurozhodování občanů na realizaci jimi vybraného záměru jsme si vyzkoušeli v loňském roce a výsledkem je proměna odpočinkového místa na kraji Frýdeckého lesa, tzv. Zátiší. Na místě nyní v souladu s časovým harmonogramem proběhla část úprav, proměna bude podle plánu kompletně dokončena v první polovině letošního roku,“ upřesnil náměstek primátora pro rozpočet, investice, finance a participaci Jiří Kajzar (Naše Město F-M).

Na oblíbeném Zátiší Technické služby F-M odstranily posezení, které už dosloužilo, a začaly s instalací nových prvků. Obyvatelé navrhovali, aby místo zůstalo poklidnou zastávkou při výletech, a město proto přizpůsobilo úpravu místa jejich většinovému přání. „Lidé budou moci na Zátiší posedět na různých typech laviček nebo se procvičit na workoutových prvcích, obnovy se dočká i původní pódium. Stejně jako při přípravě této proměny, i nyní město v následných krocích zadá dotazníkové šetření, pozve obyvatele na plánovací den na vybraném místě a bude sbírat jejich připomínky k vypracovanému návrhu,“ dodala hlavní architektka Lucie Šidlová.

Realizace návrhu bude probíhat od září 2023 do konce 1. poloviny příštího roku.

Podrobné informace o participaci a jednotlivých ročnících ZAPOJ F-M najdete na webu města ZDE.
Hlasujte ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

16:29 Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

Do Dvořákových sadů se na své místo nedaleko Hadího pramene po necelých pěti měsících restaurování v…