Frýdek-Místek: Nově vysazené stromy dostávají pravidelnou zálivku

02.05.2018 10:02

Statutární město Frýdek-Místek každoročně vysazuje stovky nových stromů a tisíce keřů, které zachycují částice prachu a umí pohltit i emise z výfuků aut.

Frýdek-Místek: Nově vysazené stromy dostávají pravidelnou zálivku
Foto: frydekmistek.cz
Popisek: Frýdek-Místek

Loni bylo na území města vysazeno 263 nových stromů a přes 2 500 keřů. Letos město v podobném duchu pokračuje. Kvůli suchu muselo navíc netradičně v tomto ročním období zahájit pravidelnou zálivku nově vysazených a mladých stromů.

Zaměstnanci městských technických služeb pravidelně zalévají stromy, které byly vysazeny nejen letos a loni, ale také na podzim roku 2016. „Bez potřebné vláhy, které je nedostatek, protože zima byla velice chudobná na sněhové srážky, by stromy mohly zaschnout a následně uhynout. To by byla opravdu velká škoda. Denně zalijeme zhruba šedesát z celkem pěti set nově vysazených či mladých stromů. Každému dopřejeme okolo padesáti listů vody. Pokračovat v této činnosti budeme až do doby, kdy bude přirozená závlaha dostatečná,“ vysvětlil předseda představenstva TS a.s. Jaromír Kohut.

Na přelomu května a června začne výsadba trvalek

„Na jaře jsme vysadili ve městě přes 70 stromů a tento měsíc ještě dosadíme téměř 1 700 keřů v lokalitách K Hájku, I. P. Pavlova, Nad Lipinou, Jiráskova, B. Václavka, Slezská, J. Božana, Příborská, Palackého, Gagarinova, Malý park, Ostravská a Vrchlického. Výsadba další stovky stromů a pěti set keřů bude následovat na podzim v dalších lokalitách města,“ připomenul primátor Michal Pobucký s tím, že zejména na sídlištích jsou od letošního roku vysazovány esteticky vhodnější keře, například štědřence, třezalky, ibišky a podobně.

Rok od roku město rozšiřuje také květinovou výzdobu. Rozkvétají nejen kruhové objezdy, parky, náměstí a jejich okolí, ale záhony vznikající kolem frekventovaných komunikací. Nové letničkové záhony z výsevu byly založeny v Místku v lokalitách před gymnáziem, u křižovatky na ulici J. Opletala, v Koloredovském parku a ve Frýdku poblíž Kauflandu a na ulici Bruzovská poblíž nemocnice. Na přelomu května a června začne také výsadba trvalek, které budou zdobit až do podzimu nejen záhony v různých částech města, ale také kruhové objezdy, náměstí a sloupy veřejného osvětlení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

22:28 Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

Experti na školství vyrazili za inspirací do holandských škol. Třicet osm zástupců škol z celého Čes…