Frýdek-Místek: Pustíme se do rekonstrukce Riviéry, opravíme první čtyři vnitrobloky

26.03.2024 22:09 | Tisková zpráva

Frýdek-Místek zvelebí sídliště Riviéra. Revitalizace se dočkají první čtyři vnitrobloky. Největší a druhé nejstarší sídliště ve městě vznikalo v 60. letech a od té doby nebyla zrekonstruována žádná tamní plocha. Obyvatelé často upozorňují na neutěšený stav asfaltových prostranství, zastaralá hřiště a nedostatek parkovacích míst. To se nyní má změnit.

Frýdek-Místek: Pustíme se do rekonstrukce Riviéry, opravíme první čtyři vnitrobloky
Foto: frydekmistek.cz
Popisek: Frýdek-Místek

Frýdecko-místecká radnice chystá změny na sídlišti Riviéra v Místku. Vedení města tak bere do svých rukou dalšího z „kostlivců“, projekt, který za dřívějších volebních období nedospěl ke zdárnému konci. Sídliště Riviéra je ze stavebně-technického pohledu velmi složité území a jeho komplexní revitalizace je náročná. Původně pořízené studie zahrnují mnoho problémů. Od řešení parkování, přes veřejná prostranství, jako jsou odpočinková místa, zázemí pro děti, sport, a dále také zeleň, odpadové hospodářství a další.

„Vzhledem ke komplikovanosti celého území vybíráme pro další fázi, to znamená pro projekt pro povolení a realizační projekt, čtyři vnitrobloky. Budeme v nich řešit odstranění původních velkých asfaltových ploch a jejich nahrazení novými prvky,“ přiblížila hlavní architektka města Lucie Šidlová.

Anketa

Škodí Andrej Babiš České republice?

13%
85%
hlasovalo: 41455 lidí

První z vnitrobloků je vymezen ulicemi J. Myslivečka, 28. října a V. Talicha. Druhý ulicemi V. Talicha a Beethovenova. Třetí vnitroblok se nachází mezi ulicemi Beethovenova a 1. máje a čtvrtý pak mezi ulicemi 1. máje, 28. října a Mozartova.

„Do těchto vnitrobloků umístíme nové dětské herní prvky, mobiliář, jako jsou lavičky, odpadkové koše, také položíme nové chodníky a vysadíme zeleň. Chátrající asfaltová plocha mezi ulicemi V. Talicha a Beethovenova by mohla sloužit jako parkoviště. Projekt na revitalizaci sídliště Riviéra byl zastaven předchozím vedením, pro nás je ale důležité jej znovu rozjet,“ upřesnil náměstek primátora pro investice, finance, rozpočet, majetkoprávní vztahy města a útvar hlavního architekta Jiří Kajzar (Naše Město F-M).

Všechny úpravy budou provedeny v souladu s adaptační strategií, podle které Frýdek-Místek přistupuje šetrně k životnímu prostředí a volí takové úpravy veřejného prostoru, které vyhovují jak přírodě, tak ulevují obyvatelům města od nepříjemných vlivů klimatu. Na Riviéře tak bude ekologicky řešeno hospodaření s dešťovou vodou či zajištěno omezení přehřívání okolí budov, např. zvýšením podílu zeleně na úkor zpevněných ploch nebo výsadbou nových stromů.

První vlaštovkou, kterou radnice v roce 2022 ohlásila v rámci dlouho očekávaných změn na Riviéře, je připravovaný volnočasový areál na břehu Ostravice u Domova pro seniory v ulici 28. října. Nevyužitý prostor se promění v místo pro příjemné a aktivní trávení volného času, kde si každý přijde na své. Atraktivní prostředí u cyklostezky, na břehu řeky, poblíž tenisových kurtů a parku Sady Bedřicha Smetany doplní řadou prvků nejen pro aktivity dětí, ale i dospělých. Práce na místě mají začít po vyřízení všech zákonných náležitostí, které jsou časově náročné, v roce 2025.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

16:29 Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

Letní program akcí stezky Industry Open startuje v polovině května. Návštěvníkům se po loňském úspěc…